Δοκιμή του συστήματος Morpheus για προσεδάφιση σε άλλους πλανήτες [Βίντεο]

Πειραματικό σκάφος της NASA ανεβαίνει σε ύψος 244 μέτρων, σκανάρει το έδαφος και επιλέγει την καταλληλότερη τοποθεσία για προσεδάφιση

Τυλιγμένο σε πορτοκαλί και γαλάζιες φλόγες κόντρα στο νυχτερινό ουρανό, το πειραματικό σκάφος της NASA ανεβαίνει σε ύψος 244 μέτρων, σκανάρει το έδαφος και επιλέγει την καταλληλότερη τοποθεσία για προσεδάφιση.

Η NASA εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο Morpheus, το πρωτότυπο ενός συστήματος για προσεδάφιση επανδρωμένων ή μη αποστολών σε άλλους πλανήτες.

Στην 14η δοκιμή του, το ρομποτικό σκάφος πέταξε για πρώτη φορά νύχτα πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

H προηγούμενη δοκιμαστική πτήση του Morpheus είχε πραγματοποιηθεί στο φως της ημέρας

Ενώ βρισκόταν μετέωρο σε ύψος δεκάδων μέτρων, το Morpheus σάρωσε την περιοχή με τρεις συσκευές lidar -συσκευές που μετρούν την απόσταση ανακλώντας μια δέσμη λέιζερ στον στόχο. Ακόμα και από απόσταση 400 μέτρων από το σημείο προσεδάφισης, το ρομπότ εντόπισε βράχους διαμέτρου μόλις 30 εκατοστών.

Έχοντας σαρώσει την περιοχή το σύστημα δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη και επέλεξε το πιο ασφαλές σημείο για την προσεδάφιση, χρησιμοποιώντας lidar Ντόπλερ για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή το ύψος και την ταχύτητά του.

«Χάρη σε αυτούς τους αισθητήρες θα μπορούσαμε να βρούμε το ασφαλέστερο σημείο για προσεδάφιση ακόμα και σε κατασκότεινους κρατήρες» λέει ο Έρικ Ρόμπακ, αρχιμηχανικός του συστήματος lidar στο Ερευνητικό Κέντρο του Λάνγκλεϊ της NASA στη Βιρτζίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.