Ενα μακρύ καυτό καλοκαίρι αναμένεται να βιώσει ο πλανήτης

Ο Μάιος του 2014 ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 134 ετών και το ίδιο αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες

Ο Μάιος του 2014 ήταν στη Γη ο πιο ζεστός των τελευταίων 134 ετών, από τότε δηλαδή που τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις, με βάση μόνο δορυφορικά στοιχεία της τελευταίας 35ετίας, έδειχναν ότι θα ήταν ο τρίτος θερμότερος.

Ο υπεύθυνος

Η θερμοκρασία ρεκόρ του φετινού Μαΐου αποδίδεται τόσο στην κλιματική αλλαγή, όσο και στο περιοδικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Αρκετές περιοχές του πλανήτη εμφάνισαν φέτος τον Μάιο θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ λίγες ήσαν πιο κρύες από ό,τι συνήθως.

Κατά μέσο όρο, στην ξηρά και στη θάλασσα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου 2014 ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (14.8 βαθμοί).

Ειδικότερα, στις θάλασσες του πλανήτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 0,59 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 16.3 βαθμών - επίσης ρεκόρ για μήνα Μάιο. Στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 1.13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (11.1 βαθμοί).

Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13.7 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που καθιστά το φετινό τρίμηνο το δεύτερο θερμότερο μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,66 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο (13.1 βαθμοί) - το πέμπτο θερμότερο πρώτο πεντάμηνο έτους στα μετεωρολογικά χρονικά. Το ρεκόρ του φετινού Μαΐου αποτελεί έναν κρίκο σε μια μακρόχρονη αλυσίδα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, καθώς οι τελευταίοι 351 μήνες έχουν εμφανίσει θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο.

Δημοσιεύτηκε στο ΤΟ ΒΗΜΑ science

3 σχόλια:

  1. Κατά τα άλλα η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι απάτη και αντί να ζεσταίνει το κλίμα γίνεται ποιο κρύο. Βρεεεε ναιιιι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εσυ φαε γλαροσουπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ψαξετε θα διαπιστωσετε οτι πολλοι επιστημονες αναφερουν οτι η ανοδος της θερμοκρασιας σειμειωνεται σ ολο το ηλιακο μας συστημα και οχι μονο στη γη.Αυτο συμβαινει κατα περιοδους και δεν εχει σχεση με το οζον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.