Επιστημονική ανησυχία από την εργαστηριακή αναβίωση της «ισπανικής γρίπης»

Επιστημονικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εγχείρημα αμερικανών ερευνητών να επαναδημιουργήσουν τον ιό που προκάλεσε την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918, στοιχίζοντας τη ζωή σε 50 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Host and Microbe, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ιολογίας Δρ Γιοσιχίρο Καβαόκα του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν στο Μάντισον,
υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι να διαπιστώσουν πόσο εύκολο είναι σήμερα να επανεμφανιστεί ένας τέτοιος ιός.

Η μελέτη τους μάλιστα αποκαλύπτει ότι, τα διάφορα στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, που κυκλοφορούν σήμερα στη φύση, περιέχουν όλα τα αναγκαία γενετικά συστατικά που μπορεί να συνδυαστούν κάποια στιγμή και έτσι να γεννήσουν ένα νέο επικίνδυνο ιό.

Όπως είναι γνωστό, τα άγρια πτηνά και ζώα είναι φορείς ιών της γρίπης, οι οποίοι ενώ σπάνια μεταλλάσσονται ανταλλάσσοντας γονίδια μεταξύ τους, έχουν την δυνατότητα να προσβάλλουν και τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της ανάστροφης γενετικής για να «συναρμολογήσουν» τον ιό από επιμέρους γενετικά τμήματα άλλων ιών της γρίπης των πτηνών.

Στη συνέχεια, έκαναν τις κατάλληλες μεταλλάξεις σε αυτόν, ώστε να μεταφέρεται μέσω του αέρα και έτσι να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τον ένα οργανισμό στον άλλο, πράγμα που τον καθιστά δυνητικά πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο. Οι επιστήμονες εντόπισαν επτά μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, που μπορούν να τον κάνουν να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων τόσο εύκολα όσο ο ιός της «ισπανικής γρίπης». Ο νέος ιός εκτιμάται ότι διαφέρει μόνο κατά 3% σε σχέση με τον ιό της «ισπανικής γρίπης».

Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους βοηθά στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για μία νέα πανδημία στο μέλλον. «Αποδείξαμε πως στη φύση υπάρχει ένα απόθεμα γονιδίων που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μία σοβαρή πανδημία στο μέλλον», εξηγεί ο Δρ Καβαόκα χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Πάντως, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ανήσυχοι ή και επικριτικοί, ζητώντας την άμεση διακοπή των ερευνών, θεωρώντας ότι τέτοια «τρελά» και «επικίνδυνα» πειράματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για τον πληθυσμό όλης της Γης, αν το επικίνδυνο στέλεχος ξεφύγει από το εργαστήριο υψηλής ασφαλείας όπου δημιουργήθηκε.

«Η έρευνα που κάνουν είναι τελείως τρελή. Το όλο πράγμα είναι υπερβολικά επικίνδυνο. Ναι, υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι από τους ιούς εκεί έξω στα ζώα. Προέρχεται από τα επιστημονικά εργαστήρια υπερβολικά φιλόδοξων ανθρώπων», σχολιάζει ο Λόρδος Μέη, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Μ. Βρετανίας.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, προσθέτει ότι «είναι μια ριψοκίνδυνη δραστηριότητα, ακόμη και για τα πιο ασφαλή εργαστήρια. Οι επιστήμονες δεν θα έπρεπε να παίρνουν τέτοια ρίσκα χωρίς ισχυρές ενδείξεις ότι η δουλειά τους μπορεί να σώσει ζωές, κάτι που δεν κάνει η νέα έρευνα». Εικάζει μάλιστα ότι, πειράματα όπως του Δρ Καβαόκα μπορεί να εξαπολύσουν μία καταστροφική πανδημία, αν ο ιός δραπετεύσει ή σκόπιμα απελευθερωθεί από κάποιο εργαστήριο.

Ο Δρ Καβαόκα, ανταπαντά ότι οι επικριτές του δεν κατανοούν τη ζωτική σημασία των ερευνών του και τις επαρκείς προφυλάξεις που λαμβάνονται, και υπενθυμίζει ότι βάσει των πειραμάτων του το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1 καθώς και η οσελταμιβίρη, φαίνονται να είναι αποτελεσματικά κατά του νέου ιού της «ισπανικής γρίπης». Συνεπώς, τονίζει, είναι σημαντικό να δημιουργούνται αποθέματα τέτοιων φαρμάκων.

Όμως ο ιολόγος Δρ Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού αντιτείνει ότι οι κυβερνήσεις θα πάρουν στα σοβαρά τους ενυπάρχοντες κινδύνους από τα πειράματα αυτά, μόνο όταν συμβεί πράγματι κάποιο ατύχημα. «Είναι τρέλα, ανοησία. Ο κίνδυνος να δραπετεύσει ο ιός, είναι μικρός, αλλά όχι μηδαμινός. Αν η κοινωνία, οι έξυπνοι πολίτες, καταλάβαιναν τι συμβαίνει, θα έλεγαν "τι στο καλό κάνετε;"».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή, health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.