Ερντογάν: Πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ και μετά βλέπουμε για την Αγιά Σοφιά

Διπλωματική χαρακτήρισαν την απάντηση του Ερντογάν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προς αυτούς που ζητούν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ο Ερντογάν συμμετείχε στην πρώτη προσευχή στο ανακαινισμένο τέμενος συνοδευόμενος από υπουργούς και τοπικούς παράγοντες, το οποίο ήταν εδώ και τρία χρόνια κλειστό για ανακαίνιση.

Μετά την προσευχή, ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Αγιά Σοφιά» και τους είπε: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο για τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές, αλλά και για τις άλλες ώρες. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».

Παρόμοια απάντηση είχε δώσει πέρυσι τον Μάιο κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχαμ, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά.

Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται κυρίως από το Κόμμα Ευημερίας, η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει την περασμένη βδομάδα μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πρωινή προσευχή στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από χιλιάδες μουσουλμάνους, που ζητούσαν τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.