Νησιά Μάρσαλ: «Ξεβράζει» σκελετούς ο Ειρηνικός

Οι σκελετοί τουλάχιστον 26 Ιαπώνων στρατιωτών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεβράστηκαν στον Ειρηνικό, όταν η ολοένα αυξανόμενη στάθμη του νερού τους παρέσυρε από τα μνήματα στα οποία είχαν ενταφιαστεί.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους το έδαφος των νησιών βρίσκεται μόλις δύο μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, επομένως με την άνοδο της στάθμης του νερού πλήττονται ακόμα και οι τάφοι των στρατιωτών.

«Υπάρχουν φέρετρα και νεκροί άνθρωποι που έχουν ξεβραστεί από τους τάφους τους. Πρόκειται για σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Νησιών Μάρσαλ, Τόνι ντε Μπραμ.

«Ακόμα και οι νεκροί επηρεάζονται» από την κλιματική αλλαγή, συμπλήρωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι σκελετοί ανήκουν πιθανώς σε Ιάπωνες στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ακόμα και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία καθώς η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 19 εκατοστά τα τελευταία χρόνια από το λιώσιμο των πάγων.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.