Δείτε πώς είναι σήμερα το πρωτότυπο Boeing 747 [Εικόνες]

Από το inflight.gr

Το Boeing 747 ή «Τζάμπο Τζετ» ήταν το πρώτο αεροσκάφος ευρείας ατράκτου που κατασκευάστηκε ποτέ, ένα μεγάλο τεχνολογικό θαύμα του 20ου αιώνα.

Το πρώτο 747-100 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του Έβερετ -το ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζει B747 μέχρι σήμερα- στις 30 Σεπτεμβρίου 1968 και πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 9 Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Tο πρωτότυπο Boeing 747-100 με κωδικό αριθμό 001 δεν εκτέλεσε ποτέ εμπορικές πτήσεις, αφού πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων, βρήκε τη θέση του στο μουσείο αεροπορίας του Σιάτλ (ΗΠΑ).

Τα σημάδια του χρόνου χάραξαν βαθιά τα ίχνη τους στην άτρακτο του αεροσκάφους που ήταν εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες περισσότερο από 4 δεκαετίες. Η μπογιά του άρχισε να ξεφτίζει, ενώ η διάβρωση αχρήστευσε αρκετά από τα πρωτότυπα όργανά του.

Πρόσφατα, βρέθηκαν πόροι για την ανακατασκευή του μοναδικού αεροσκάφους, πλέον οι επισκέπτες του μουσείου που το φιλοξενεί, έχουν το μοναδικό προνόμιο να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες βαφής στο εξωτερικό και διαμόρφωσης στο εσωτερικό του Boeing 747.

Αυτές οι εργασίες συνήθως πραγματοποιούνται σε ειδικά υπόστεγα και η βαφή ψεκάζεται με αεροπίστολα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εργασίες πραγματοποιούνται σε ανοιχτό χώρο παρουσία επισκεπτών που παρακολουθούν και φωτογραφίζουν το όλο εγχείρημα, οπότε επιλέχθηκε η λύση της βαφής με ρολά.

Μέχρι σήμερα, στο εσωτερικό του αεροσκάφους υπήρχαν ακόμη όργανα μετρήσεων από τις δοκιμαστικές πτήσεις. Για την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικά υλικά, ώστε το αεροπλάνο να αποκτήσει πλήρη εσωτερική διαμόρφωση με καθίσματα, διατηρώντας παράλληλα το μουσειακό του χαρακτήρα.

Λόγω του μοναδικού του σχήματος, το αυθεντικό «Τζάμπο Τζετ» είναι το πιο αναγνωρίσιμο αεροσκάφος στον κόσμο. Η Boeing έχει κατασκευάσει 1488 B747 διαφόρων εκδόσεων μέχρι σήμερα, τα οποία έχουν μεταφέρει 5,6 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία αρχείου το πρωτότυπο Boeing 747, την ημέρα που βγήκε από το εργοστάσιο και πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.