Φοβάται νέο Τσέρνομπιλ η Ουκρανία: Ο «Δεξιός Τομέας» επιχείρησε να καταλάβει πυρηνικό σταθμό!

Σενάρια για νέο πιθανό... «Τσερνόμπιλ» φαίνεται πως απασχολούν την Ουκρανία.

Στις 16 Μαΐου μια ομάδα από 40 μαχητές του νεοναζιστικού μορφώματος, «Δεξιός Τομέας» επιχείρησε να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ζαπορόζι και, όπως όλα δείχνουν, στην χώρα υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι θα επαναληφθεί χτύπημα στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι προσπάθειες των ενόπλων «να αναλάβουν τη φύλαξη» πυρηνικών εγκαταστάσεων (συνολικά στην Ουκρανία υπάρχουν 4 σταθμοί), μπορούν να επαναληφθούν σύντομα.

Η ουκρανική ηγεσία έχει παραδεχθεί ήδη ότι δεν είναι σε θέση να προστατέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και από τις 2 Μαρτίου η Βουλή της χώρας ζήτησε διεθνή βοήθεια για τη φύλαξη των πυρηνικών της σταθμών.

Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη μεταβεί στη χώρα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν διαθέσει σημαντικούς πόρους για την προστασία τους:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ατομικών Ερευνών έδωσε στην ουκρανική εταιρία Energoatom (διαχειριστή και των 4 ουκρανικών πυρηνικών σταθμών) πίστωση 300 εκατ. δολαρίων, ενώ το ίδιο ποσό διέθεσε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.