Η πιο σπάνια απεικόνιση του Ιησού βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο

Αν δεν είναι η μοναδική, είναι μια από τις σπανιότερες απεικονίσεις του Ιησού.

Πρόκειται για μια αγιογραφία σε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου, που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να κρατά ένα σπαθί. Η τοιχογραφία βρίσκεται στο καθολικό της Ι. Μονής της Αναλήψεως του Κυρίου ( Visoki Dečani) στο Κόσσοβο και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Σε αυτήν ο Χριστός απεικονίζεται, να κρατά ένα μεγάλο ξίφος. Ένας από τους κληρικούς που ζουν εκεί, δήλωσε πως το ξίφος που κρατά ο Χριστός στην τοιχογραφία, δεν είναι πολεμικό αλλά πνευματικό.

Στην επιγραφή που υπάρχει στην αριστερή πλευρά, βλέποντας την εικόνα, αναγράφεται ότι πρόκειται για πνευματικό ξίφος το οποίο «κόβει» την αμαρτία από τον άνθρωπο. Το μοναστήρι χτίστηκε από το Σέρβο βασιλιά Στέφανο του Dečani (Stephen Uroš III Dečanski of Serbia) κατά τη χρονική περίοδο το 1327-1335, και είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου.

Τα καλά διατηρημένα fresco, το πέτρινο τέμπλο του 14ου αιώνα, ο θρόνος του ηγούμενου και η σαρκοφάγος του ιδρυτή του βασιλιά Stefan, προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το μοναστήρι, όπως αναφέρει το dogma, ορίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και προστατεύεται από το σερβικό κράτος.

dogma.gr

2 σχόλια:

 1. Πάν δένδρον μη κάμνον καλόν καρπόν, εκόπτεται και εις πυρ βάλλεται" Ματθ.3.10-12
  Τους δε εχθρούς μου τους μη θέλοντας να βασιλεύσω επ'αυτούς, φέρεται εδώ ενόπιόν μου και κατασφάξατε αυτούς. Λουκ 19-27
  Μάχαιρα ήλθα να βάλω επί της γης και ουχί ειρήνη. Ματθ. 10.34
  Οστις δεν είναι μετ'εμού είναι κατ'εμού. Λουκ. 11-23 (σου θυμίζει τίποτα με τους Αμερικανούς του Μπους?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Θεος εφτιαξε τους ανθρωπους ελευθερους να κανουν το καλο και να χαιρονται να κανουν το κακο και να στεναχωριουνται. ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.