Το Μεγάλο Σχίσμα Ανατολής και Δύσης [16 Ιουλίου 1054]

Με τον όρο Σχίσμα εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.

Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.

Οι Χριστιανοί της Ανατολής και της Δύσης διαφωνούσαν για τις Παπικές αξιώσεις και το Filioque.

Πολλούς αιώνες πριν από το Σχίσμα προέκυψαν ορισμένες διαφορές ανάμεσά τους, που σταδιακά τους αποξένωσαν.

Αφορούσαν τον τρόπο της εκκλησιαστικής διοίκησης (Συνοδικό σύστημα στην Ανατολή, μονοκρατορία του Πάπα στη Δύση), τον τρόπο ερμηνείας της Παράδοσης (Filioque) και κυρίως τον τρόπο τέλεσης της Λατρείας (Εικονομαχία, διαφορές στη νηστεία και την τέλεση των μυστηρίων, χρήση αγαλμάτων στους ναούς της Δύσης, υποχρεωτική αγαμία για όλο τον κλήρο στη Δύση κ.ά).

Ωστόσο, η επιδείνωση των σχέσεων της Ορθόδοξης Ανατολής και της Λατινική Δύσης επιταχύνθηκε από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, που σημειώθηκαν κυρίως τον 8ο αιώνα, αποτέλεσμα των οποίων υπήρξε η ανασύσταση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Φράγκους, ως ανταγωνίστριας δύναμης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Ρώμη, που μέχρι τότε ήταν τμήμα του Βυζαντινού Κόσμου, περνούσε προοδευτικά στην επιρροή των Φράγκων, ιδιαίτερα από την εποχή του Καρλομάγνου. Από την περίοδο εκείνη υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για το λεγόμενο Μεγάλο Σχίσμα και έλλειπαν μόνο οι αφορμές που δεν άργησαν να έλθουν.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που οδήγησαν στο Σχίσμα ήταν οι Παπικές Αξιώσεις και το Filioque. Οι Παπικές Αξιώσεις συνοψίζονται στο Πρωτείο του Ποντίφικα, έναντι των άλλων τεσσάρων Πατριαρχών της Ανατολής (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας Αντιοχείας και Ιεροσολύμων).

Στη Δύση υπήρχε μόνο μία μεγάλη επισκοπική έδρα που προέβαλε το προνόμιο της ίδρυσής της από τον Απόστολο Πέτρο. Η Ορθόδοξη Ανατολή δεν αρνείται το Πρωτείο της Εκκλησίας της Ρώμης, αλλά το εντάσσει στο πλαίσιο της Συνοδικότητας.

Η άλλη μεγάλη δυσκολία ήταν το Filioque. H διαμάχη είχε σχέση με τη διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως («Πιστεύω») για το Άγιο Πνεύμα.

Το επίμαχο σημείο, όπως διαμορφώθηκε από τις Συνόδους Νικαίας και Κωνσταντινουπόλεως και ισχύει έως σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησίας, είχε ως εξής:

«…και εις το πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον…».

Η Δυτική Εκκλησία παρενέβαλε μια πρόσθετη φράση «Και εκ του Υιού» (Filioque στα Λατινικά), έτσι ώστε το Σύμβολο της Πίστεως να διαβάζεται στο συγκεκριμένο σημείο:

«…και εις το πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός και εκ του Υιού εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον …».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ ανακάλεσαν τους αφορισμούς το 1965.Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πότε παρενεβλήθη η προσθήκη, φαίνεται όμως ότι κατάγεται από την Ισπανία και χρησιμοποιήθηκε από τους εκεί Χριστιανούς ως προστασία κατά της αίρεσης του Αρειανισμού.

Οι Ορθόδοξοι αποκρούουν την προσθήκη του Filioque για δύο λόγους. Τη θεωρούν θεολογικό λάθος και υποστηρίζουν ότι η όποια αλλαγή στο Σύμβολο της Πίστεως θα πρέπει να γίνει μόνο με τη σύγκληση Οικουμενικής Σύνοδος.

Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας σημειώθηκε το 857 με τη διαμάχη Ιγνατίου και Φωτίου για τον Θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Στη διαμάχη επενέβη ο Πάπας Νικόλαος Β', ο οποίος έθεσε το θέμα των Πρωτείων του και αξίωσε να έχει λόγο στην εκλογή του Πατριάρχη.

Η αντιπαράθεση έληξε το 869 με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αφού ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α' ο Μακεδών είχε χρίσει Πατριάρχη τον εκλεκτό του Πάπα, Ιγνάτιο, στοχεύοντας στην υποστήριξή του, προκειμένου να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Βυζαντίου στην Ιταλία, που απειλούνταν από τους Φράγκους.

Η νέα διαμάχη, που έφθασε τα πράγματα στα άκρα και τη ρήξη, σημειώθηκε επί πατριαρχίας του Μιχαήλ Κηρουλάριου (1043-1059), ο οποίος θέλησε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την προσπάθεια του Πάπα Λέοντος Θ' (1049-1054) να επιβάλλει εκκλησιαστικές καινοτομίες στις βυζαντινές επαρχίες της Νότιας Ιταλίας.

Ο Πάπας, περνώντας στην αντεπίθεση, αμφισβήτησε τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Μιχαήλ και ζήτησε να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Ιλλυρίας (σημερινής Αλβανίας).

Το επόμενο βήμα ήταν ο αφορισμός του Πατριάρχη από τον Πάπα. Ο απεσταλμένος του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη καρδινάλιος Ουμβέρτος επέθεσε επιδεικτικά τη Βούλα Αφορισμού στην Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας στις 16 Ιουλίου 1054, πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, παρόντων του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχη.

Αμέσως μετά, ο Ουμβέρτος και η ακολουθία του αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Ρώμη, έχοντας πληροφορηθεί τον θάνατο του Νικόλαου Β'. Καθώς περνούσαν από τη δυτική πύλη της Βασιλεύουσας, ο καρδινάλιος ακούστηκε να λέει «Ο Θεός ας δει και ας κρίνει».

Μάταια ένας διάκονος έτρεξε πίσω του, παρακαλώντας τον να πάρει πίσω το έγγραφο του Αφορισμού. Ο Ουμβέρτος αρνήθηκε και πέταξε το έγγραφο στον δρόμο.

Η αντίδραση του Μιχαήλ ήταν άμεση. Παρά τις επιφυλάξεις του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου, συγκάλεσε την ενδημούσα σύνοδο στις 24 Ιουλίου και ανταφόρισε όσους Παπικούς είχαν συντάξει τον αφορισμό ή συμφωνούσαν με το περιεχόμενό του.

Επιπλέον, ζήτησε από τους υπόλοιπους Πατριάρχες να αποδεχθούν την απόφαση αυτή της ενδημούσας Συνόδου. Έτσι, οριστικοποιήθηκε το Μεγάλο Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, το οποίο επισφραγίστηκε με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204).

Μέχρι την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453) έγιναν κάποιες προσπάθειες για την επανένωση των Εκκλησιών. Προσέκρουσαν, όμως, στις αξιώσεις του Πάπα και στο ανθενωτικό κλίμα που επικρατούσε στο Βυζάντιο.

Οι σημαντικότερες ήταν οι Σύνοδοι της Λυόν (1274) και της Φεράρας - Φλωρεντίας (1438-1445).

Το Σχίσμα υφίσταται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι στις 7 Δεκεμβρίου του 1965 ο Πάπας Παύλος ΣΤ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ανακάλεσαν τους αφορισμούς του Πάπα Λέοντα Θ' και του Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου, με τους οποίους είχε επέλθει η ρήξη του 1054.

103 σχόλια:

 1. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ17 Ιουλίου 2014 - 4:14 π.μ.


  Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΟΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ
  Σκοπός της οικουμενιστικής μασονίας είναι να μολύνει τα Άγια Θυσιαστήρια των Ορθοδόξων, να διαστρέφει την αλήθεια, να δηλητηριάζει και να φονεύει πνευματικά τις ψυχές του Εκκλησιαστικού πληρώματος. Επειδή δεν είχαν μεγάλα αποτελέσματα με τον προσηλυτισμό στις πόρτες των σπιτιών όπου προσπαθούσαν οι διάφοροι διαβολάνθρωποι να πλανήσουν τους Ορθοδόξους, χειραγώγησαν ανθρώπους στο σατανισμό, τους προώθησαν από τα μασονικά κέντρα εξουσίας, με σκοπό.....

  να εισχωρήσουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε θέσεις κλειδιά, γιατί γνωρίζουν ότι την πνευματική ζημιά που κάνει ένας επίσκοπος αιρεσιάρχης στην επαρχία του, ένας ιερέας κακόδοξος στην ενορία του και ένας ηγούμενος πλανεμένος στο μοναστήρι του, δεν την κάνουν εκατοντάδες εχθροί και άπιστοι στην εκκλησία. Επίσκοποι, Ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ηγούμενοι του Αγίου Όρους, όταν μνημονεύουν και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με τους πρωτοστάτες Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους της οικουμενιστικής κακοδοξίας, ομολογούν δημόσια και καθαρά ότι: 
  αρνούνται την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία,
  παραδέχονται όλες τις δαιμονικές αιρέσεις ως κανονικές Εκκλησίες,
  αναγνωρίζουν ως έγκυρα τα μυστήρια των κεκριμένων αιρετικών,
  διδάσκουν ότι ο Πάππας είναι κανονικός επίσκοπος Αγιότατος, πρώτος και τον μνημονεύουν,
  έχουν εκκλησιαστική κοινωνία με όλο το δαιμονικό παγκόσμιο συμβούλιο των ψευδο-εκκλησιών,
  έχουν υπογράψει κοινές διακηρύξεις και συμφωνίες με όλο το πλήθος των ακοινωνήτων,
  αγιοποιούν παράνομα και αντικανονικά μητροπολίτες που ήταν υποτακτικοί μασονικών στοών,
  έχουν μεταδώσει Το Σώμα και Το Αίμα του Χριστού μας σε αιρετικούς και άπιστους και έχουν ματαλάβει αιρετικά χάπια πλανεμένων,
  εφαρμόζουν στην πράξη την βλάσφημη πατριαρχική εγκύκλιο του 1920, 
  συνεχίζουν όπως το 1924 να σχίζουν την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ακολουθώντας τους πλανεμένους πατέρες τους, καταστρέφοντας την ενότητα της πίστεως, εξαφανίζοντας κάποιες φορές την νηστεία των Αγίων Αποστόλων, καταπατώντας την παράδοση και διαστρέφοντας τις αποφάσεις των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων.
  τηρούν με ακρίβεια στην Εκκλησία την άρση των αναθεμάτων και της ακοινωνησίας των καινοτόμων Πατέρων τους,
  συλειτουργούν, συμπροσεύχονται και συγκοινωνούν με όλους τους αιρετικούς, σχισματικούς και παρασυνάγωγους.

  Στα παραπάνω φρικτά, πρωτοφανή και εωσφορικά εγκλήματα εις βάρος της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας συμμέτοχοι είναι: διευθυντές ''χριστιανικών'' περιοδικών, εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, εκδότες ''χριστιανικών'' βιβλίων, καθηγητές πανεπιστημίων ''θεολογικών σχολών'', και αδελφότητες ευνουχισμένων άβουλων και απονευρωμένων ''χριστιανών''.
  Η εκκλησιαστική κοινωνία με τους οικουμενιστές είναι κολάσιμος ενέργεια, είναι βλασφημία προς το Θεό, είναι ομολογία σατανική, είναι ένα αντίχριστο πνεύμα, είναι μια δαιμονική λογική, μια εωσφορική αντίληψη και μια διαβολική επινόηση, παγίδα του πονηρού και προθάλαμος του άδη. Μέσα στο πλήρωμα της Εκκλησίας που συγκοινωνεί με τους επισκόπους του οικουμενισμού βρίσκονται: αδιάφοροι, συμφεροντολόγοι, δειλοί, φοβιτσιάρηδες, αχρι-καιρικοί, ορώντες, δυνητικόφρονοι, ευνουχισμένοι, φιλόδοξοι, προσωπολάτρες, ευσεβιστές, δουλοπρεπείς και άνανδροι. 
  Ομολογία Πίστεως υπέρ της αιρέσεως και του σχίσματος του οικουμενισμού και κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας κάνουν οι πρωτοστάτες κακόδοξοι επίσκοποι και όσοι τους μνημονεύουν και επικοινωνούν μαζί τους. 

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και εμας τι μας νοιαζουν ολα αυτα τα εσωτερικα σας ρε μεγαλε?χεστηκαμε αν πιστευεται στον βουδα στον κουδα η στον παπα η οπου θελεται εγω ξερω οτι σκοτωνονται αθωοι ανθρωποι και πεινανε εκατομμυρια αλλα κουβεντα για αυτους ,το μονο που σας νοιαζει ειναι η εξουσια και ποιος θα κανει κουμαντο στην εισπρακτικη σας εκκλησια που την καταντησατε ετσι εσεις οι ιδιοι και κονοματε,οποτε πανε κανε κυρηγμα αλλου προβατακια εχει κατι θα βρεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ19 Ιουλίου 2014 - 12:02 π.μ.

  Και εσενα τι νοιαζει ανωνυμε και κανεις σχολια για την Ορθοδοξια αντε πηγαινε σε αλλη γειτονια να παιξεις
  Αμα εχεις κατι σωστο πεστο εαν δεν εχεις αντε και καλη ξεκουραση και το υφακι σου εκει που σε παιρνει το καταλαβες. ε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ19 Ιουλίου 2014 - 12:11 π.μ.

  Ειδωλολατρης εισαι ανωνυμε ? Εχω κατι παλια μπαζα απο πετρες για τα αγαλματακια σας συνερθετε αρχαιολατρες φαντασμενοι . ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.
  Γυριστε πριν βραδιασει για εσας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΔΙΚΕΦΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ19 Ιουλίου 2014 - 12:27 π.μ.

  Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ειναι δικαιος βλασφημε ανωνυμε ολα τα οικονομαει για το καλο των ανθρωπων,μεσα απο το κακο των ανθρωπων βγαζει καλο για να απαλαξει τον αμθρωπο απο την κολαση του που την φτιαχνει μονος του. Μας εφτιαξε γιατι μας αγαπαει Σταυρωθηκε γιατι μας αγαπαει, Μας εχει φτιαξει τον καλυτερο τοπο για να εφραινομαστε απο χαρα με την δικη του παρουσια.
  Και εχουμε εσενα αφρονα ανωνυμε με τις σατανικες σου θεωριες.
  Σε περιμενει να γυρισεις οπως ο Αποστολος Παυλος που ηταν πρωην διωκτης και μετα εγινε Αγιος και Αποστολος,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. δεν θα κατσω να ασχοληθω με παπαδαρια εβραιοπληκτα που κυριαρχει το μισος και η μισαλλοδοξια για τον πλησιον τους ,ειστε η χρυση αυγη των θρησκειων,φασιστακια που λυμαινονται την πιστη για να κονομανε,ειστε οι τελαυταιοι που θα περασετε την πορτα του παραδεισου που πιστευεται και σας βλεπω να τρωτε πορτα ,τα κηρυγματα στα προβατακια,Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 4 σχολια απο το ιδιοο ατομο,ποσο πορωμενος μπορει να εισαιαλλα ενταξει παιρνει μισθο την δουλεια του κανει@!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. η Λουκα ειναι ενταξει μην κανετε ετσι αφου το ξερετε το προβλημα αστον τρελλο στην τρελλα του οπως λεει και το ασμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ19 Ιουλίου 2014 - 8:11 μ.μ.

  ανωνυμακο πανε παρε τα αγαλματακια σου τις πετρουλες σου και τα χαλικακια σου και πηγαινε να παιξεις σε αλλη παραλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ19 Ιουλίου 2014 - 8:13 μ.μ.

  Μην ασχολεισται με ειδολολατρες παει χαμενος ο χρονος σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ19 Ιουλίου 2014 - 8:15 μ.μ.

  Εδω ανωνυμε ειναι η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ πανε σε χωρα που προσκηνουν τα βραχια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ19 Ιουλίου 2014 - 8:18 μ.μ.

  Εξω απο την Ορθοδοξη Ελλαδα οι προδοτες και γενιτσαροι ειδολολατρες και αρχαιολατρες παντε στα λατομεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. στα βραχια της πειραικης βρε λουκα θα παω,οταν καποιος δεν ειναι προβατακι κατευθειαν για εσενα γινεται ειδωλολατρης,η λογικη των εβραιοαμερικανων,οσοι δεν ειναι φιλοι μας ειναι εχθροι μας,αιντε βρε αγορακι μου πανε κανε πουθενα αλλου μπεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. τωρα ηρθες εσυ να μας πεις οτι οσοι δεν πιστευουν στον θεο σου να φυγουν απο την χωρα?εσυ να φυγεις και να πας εβραιε στο ισραηλ να εισαι κοντα στον κυριο σου,η ελλαδα ειναι για τους ελληνες ρε οχι για τους εβραιους ,το πιασες ?ξυρισμα και εξορια τωρα σε ολους τους τραγοεβραιους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΛΟΥΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ορθοδοξη βυζαντινη ελλαδα λεει το παιδι χαχαχαχαχα το βυζαντιο ηταν η επεκταση της ρωμαικης αυτοκρατοριας ανιστοριτε καμια σχεση δεν ειχε με ελληνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ανωνυμε ορθοδοξολατρη εδω ειναι ελευθερη ελλαδα και δημοκρατικη και ο καθενας πιστευει οπου γουσταρει και σε οποιον δεν αρεσει τα μγολαλακια του και σε αλλη παραλια,γκεγκε μισαλοδοξε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τι Ορθόδοξος Έλληνας;Χριστιανός δηλαδή;Αν εννοεί αυτο, καλό ανέκδοτο!Είμαι άλλος ανώνυμος, δεν γνωρίζω τους παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ20 Ιουλίου 2014 - 8:31 μ.μ.

  ΚΟΨΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ ΜΑΣΟΝΟ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΗΣΤΟΥ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΟΥΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΟΥΒΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ20 Ιουλίου 2014 - 9:26 μ.μ.

  Αφηστε ρε παιδια βρικατε εναν δαιμονισμενο πετρολατρη και τον δουλευτε ψιλο γαζι, κριμα ειναι να τον πατε σε εναν καλο παππα να του βγαλει τα δαιμονια γιατι τον ταλαιπωρει ο διαβολος βοηθηστε τον
  και εαν γινεται και δεμενο να τον πατε στην Εκκλησια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. οι ορθοδοξοι ελληνες ειναι το ιδιο ατομο με τους παρακατω: χριστιανοι ορθοδοξοι,ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ,ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ,ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ,ΔΙΚΕΦΑΛΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ και ορθοδοξοι μαχητες εαν αυτο δεν ειναι διχασμος προσωπικοτητας τοτε τι ειναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. παιδια την κυρια Λουκα να μην της δερνεται αντιρηση γιατι μετα θα εχετε να κανετε με τον ψινακι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. τραγοεβραιε μικρος επεσες απο καμια κουνια βρε;και δεν το λες τοση ωρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ορθοδοξοι ελληνες ετσι οπως το βλεπω εγω ουτε βλασφημισε ουτε ειπε οτι ειναι μασονος η σατανιστης απο που βγαζεις αυτο το συμπερασμα,επειδη διαφωνει?ωραια λογικη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. διχασμενη προσωπικοτητα ο κυριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. και μετα λενε γιατι δεν παταει ο νεος κοσμος στην εκκλησια,ντροπη και αισχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. μια φραση του Ιησου Χριστου τα λεει ολα:Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κατεσθίετε τὰς οἰκίας τῶν χηρῶν καὶ προφάσει μακρὰ προσευχόμενοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 2014 - 2:27 π.μ.

  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Ε Κ
  Ν Ε Κ Ρ Ω Ν
  Θ Α Ν Α Τ Ω
  Θ Α Ν Α ΤΟ Ν
  Π Α Τ Η Σ Α Σ
  Κ Α Ι
  Τ Ο Ι Σ
  Ε Ν
  Τ Ο Ι Σ
  Μ Ν Η Μ Α Σ Ι
  Ζ Ω Η Ν
  Χ Α Ρ Ι Σ Α Μ Ε Ν Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 2014 - 2:33 π.μ.

  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Α Λ Η Θ Ω Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Α Λ Η Θ Ω Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Α Λ Η Θ Ω Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 2014 - 2:35 π.μ.

  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Α Λ Η Θ Ω Σ
  Α Ν Ε Σ Τ Η
  Ο
  Κ Υ Ρ Ι Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ21 Ιουλίου 2014 - 2:44 π.μ.

  ΠΟΥΛΑΩ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΕΤΡΕΣ ΧΑΛΙΚΙΑ
  ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΨΥΧΑ
  ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΙΑΣ
  ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΕΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΚΗΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΤΡΕΣ Ο ΜΠΕΚΡΗΣ21 Ιουλίου 2014 - 2:49 π.μ.

  ΠΑΡΙΔΙΔΟΥΜΕ ΜΠΑΖΑ ΒΡΑΧΙΑ ΤΟΥΒΛΑ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ
  ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ΕΙΔΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ Ο ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ21 Ιουλίου 2014 - 2:55 π.μ.

  ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ ΒΡΑΧΩΝ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΟΛΟΛΑΤΡΕΙΚΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Για εμένα που είμαι άθεος, και λέω ότι όλες οι θρησκείες είναι μπούρδες, τι έχετε να πείτε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ανωνυμε 1.33 και εγω αθεος ειμαι αλλα για την λουκα οσοι δεν πιστευουν στον Γιαχβέ ειναι ειδωλολατρες, μετανοησε και σε οτι λεει να λες ναι γιατι θα σου στειλει τον ψινακι να σε μαλωσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. ποσο παει ο σπαστηρας?τον θελω να φτιαξω εναν ναο εις το ονομα του διονυσου του κρασοποτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. το πρωι κανει τον παπα το βραδυ πουλαει μπαζα χχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. μπεεεεεε μπεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. εσυ που προσκυνας εικονες τι εισαι ,δεν εισαι ειδωλολατρης?ειδωλα ειναι και οι εικονες καημενε ,οποτε τα μπαζα κρατα τα εσυ να φτιαξεις κανενα ναο να προσκυνας τα ειδωλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. πουλαω προβατα για εκκλησιες γαμους βαφτησεις και λοιπες δεξιωσεις,οτι τα λετε θα λενε μπε δεν φερνουν αντιρηση,μπεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. ελα εδω τα καλα τα προβατα μπεεεε, με καθε προβατο για εκκλησιαστικες δεξιωσεις και μια κονκαρδα προβατινα δωρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. εδω το καλο το μεντιουμ ,κανουμε πλυση εγκεφαλο σε οποιο ατομο θελετε για να μην σκεφτεται και να πιστευει τα παντα οτι και να του πειτε θα λεει ναι εγγυημενη επιτυχια ,μπεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 2014 - 10:16 μ.μ.

  Αθεος ειναι μονο Ο ΘΕΟΣ γιατι ειναι Ο
  ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ και δεν υπαρχει αλλος θεος και δεν εχει την αναγκη Ο ΘΕΟΣ απο αλλο θεο γιατι ειναι Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ
  ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ Ο ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΘΕΟΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΘΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ.
  Αφου λες οτι εισαι α----Θεος αρα μονος σου παραδεχεσε οτι υπαρχει ο ΘΕΟΣ αρα εσυ δεν τον αγαπας αλλα ομως παραδεχεσε την υπαρξη του.
  Οπως λεμε α-----νοητος παραδεχομαστε οτι υπαρχει η νοηση αρα ο ανοητος κανει κακη χρηση της νοησης και ειναι α.......νοητος.
  Μπορουμε να πουμε πολλα τετοια παραδειγματα : αγευστος απανθρωπος απονηρευτος αδιακριτος
  αχαρος ανεντιμος απροσαρμοστος ανηθικος απροσπεραστος αφαντος αστοιχειωτος ανεμελος απροσιτος και αλλα πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ21 Ιουλίου 2014 - 10:28 μ.μ.

  Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΙΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ
  ΘΕΟΥ. Τα αλλα ολα ειναι παραμυθια.
  Μονος σου ομολογεις τον ΘΕΟ ανωνυμε γιατι λες ψεματα οτι εισαι α...θεος.
  αφου στο σχολιο εχεις πανω ημερομηνια : 2014 απο που λοιπον μετρας 2014 ? Απο την ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
  Ειδες πως ομολογεις ΘΕΟ ΑΛΗΘΙΝΟ και μας λες ψεματα οτι εισαι α......θεος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ22 Ιουλίου 2014 - 1:37 π.μ.

  Στις εικονες οι Ορθοδοξοι δεν προσκηναμε το ξυλο αλλα η προσκηνυση πηγαινει στο προτοτυπο.
  Εσυ αμα εβλεπες τον πατερα σου η την μανα σου σε φωτογραφια ενω εχει πεθανει και φιλουσες την φωτιγραφια θα προσκηνουσες το χαρτι η το πρωτοτυπο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. έχεις δίκιο για το άθεος, εγώ πιστεύω στο Ιπταμενο Μακαρονοτερας, καινούργια θρησκεία αλλά μεγαλώνει σιγά σιγά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. αθεος ειναι μονο ο θεος γιατι ειναι ο ιδιος ο θεος ,καλα ενταξει μας επεισες με τα επιχειρηματα σου,σαν να λεμε ολυμπιακος ειναι μονο ο μαρινακης επειδη ο ιδιος ειναι ο ολυμπιακος...α και κατι αλλο και οι αρχαιοι βρε δεν προσκυνουσαν τα μαρμαρα αλλα τα προσωπα που απεικονιζαν τα μαρμαρα ,αλλιως οπου ειχε λατομειο θα εβλεπες ανθρωπους να προσκυνανε τα κορφοβουνια,απο επιχειρηματα σκιζεις μιλαμε σπαζεις κοκκαλα,τους εχεις αφησει ολους αφωνους,καθηγητης θεολογιας εισαι....?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. κατσε διλε μια λες ο θεος ειναι ενας μια ειναι τριαδα,τελικα ποσοι ειναι αποφασισε γλυκο μου αγορι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. ασε ρε φιλε ,παραμυθια ειναι αυτα που λες ,ενας νοημων ανθρωπος και οχι προβατο ποιο ευκολα θα πιστεψει οτι υπαρχει κοκκινοσκουφιτσα παρα αυτα που λες εσυ και οι ομοιοι σου,ειδικα η καινη διαθηκη ειναι γεματη παραμυθια και φοβο για να κανει τα προβατακια να φοβηθουν και να γινουν εβραιοθρησκοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. το α...θεος τι σημαινει αθεος?οι τελειες προς τι?ακου καθηγητα καλος η κακος η χρονολογια από τη Γέννηση του Ι. Χριστού αρχίζει τον 6ο αιώνα. Το νέο σύστημα ήταν έμπνευση του Διονυσίου του Μικρού ή Βραχέος (Exiguus), Σκύθη την καταγωγή και κατά την ιδιότητα μοναχού, κανονολόγου και χρονολόγου. Περί το 500 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη και ασχολήθηκε με χρονολογικά ζητήματα (λ.χ. πασχάλιους πίνακες). Κατά τη σύναξη του έργου του Cyclus Decem Novennalis (532) για τον υπολογισμό του Πάσχα, διαιώνισε το όνομά του με τη σημείωση των ετών του πίνακα βάσει της χρονολογήσεως από τη Γέννηση του Χριστού και όχι «από κτίσεως Ρώμης», όπως γινόταν στη Δύση ή από του Αβραάμ ή της 1ης Ολυμπιάδας. Η νέα αυτή χρονολόγηση διαδόθηκε με βραδύτητα στη Δύση (Γαλλία και Αγγλία), πρώτος δε ιστορικός που τη χρησιμοποίησε σταθερά ήταν ο Βέδας ο Αιδέσιμος (Venerabilis) τον 8ο αιώνα. Από τότε επιβλήθηκε σ’ όλο το χριστιανικό κόσμο, αλλά και το μη χριστιανικό, όπως συμβαίνει σήμερα. Ο Διονύσιος όμως διέπραξε ένα μοιραίο λάθος. Ως έτος Γεννήσεως του Χριστού δέχτηκε το 754 από κτίσεως Ρώμης («Ab urbe condita»), ενώ είναι γνωστό ότι ο Ηρώδης πέθανε το 750//751, λίγο μετά τη σφαγή των νηπίων (Ματθ. 2, 16ε.), ο δε Χριστός κατά τη σφαγή των νηπίων ήταν περίπου δύο ετών. Άρα πρέπει να γεννήθηκε το έτος 748/749 από κτίσεως Ρώμης. Άρα η σημερινή χρονολογία υπολείπεται κατά 5 ή 6 έτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ23 Ιουλίου 2014 - 3:00 π.μ.

  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΤΗΡ ΔΙΑ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ23 Ιουλίου 2014 - 3:06 π.μ.

  Παιδια τα αγαλματα των ειδωλων εχουν ματια μα δεν βλεπουν εχουν στομα μα δεν μιλανε εχουν μυτη μα δεν μυριζουν εχουν αυτια μα δεν ακουν εχουν χερια μα δεν πιανουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ23 Ιουλίου 2014 - 3:09 π.μ.

  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ μας λεει στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ να μην δινουμε τα ΑΓΙΑ στα σκυλια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. οταν ο θεος εβρεχε μυαλο εσυ κρατουσες ομπρελα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. γρρρρρρρ γαουφ γαουφ ,μπρρρρρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. βρε γλυκο αγορι σου μιλησε κανενας εδω μεσα για αγαλματα?μονος σου τα αναφερεις μονος σου απαντας ,τι κολημα ποια ειναι αυτο με τα αγαλματα,αν εχεις τοσο μεγαλο θεμα να μην τα παρουμε απο τους αγγλους,θα βαλουμε στα μουσια χριστιανικες εικονες τουλαχιστον αυτες θα μας μυριζουν θα μας πιανουν με τα χερακια τους και θα μας βλεπουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ24 Ιουλίου 2014 - 12:37 π.μ.

  Θες αποδειξεις θα τις εχεις.
  Το ξερεις οτι ο Αγιασμος που κανει και ο πιο αμαρτωλος παππας δεν χαλαει ποτε και 300 χρονια να τον κρατησεις μπορεις μετα και τον πινεις. Αυτο γινεται μονο στην Ορθοδοξια, κανενας αλλος απο οποιαδηποτε θρησκεια δεν μπορει να κανει αυτο το πραγμα και αν δεν πιστευεις μπορεις να το δοκιμασεις αυτο που σου λεω. Πανε στον πιο αμαρτωλο παππα μιας Εκκλησιας αρκει να ειναι αληθινος παππας σε μια ενορια και να μην ειναι κανενας περιεργος ψευτο-παππας και
  πεστον να σε κανει Αγιασμο παρτον σπιτι σου και μετα απο οσα χρονια θελεις μπορεις να τον πιεις διοτι δεν χαλαει ποτε. Απο το σουπερ μαρκετ παιρνεις νερο εμφιαλωμενο και εχει ημερομηνια ληξης και αν το κρατησεις πολυ περισσοτερο ενα δυο χρονια απο την ημερομηνια ληξης και το ανοιξεις οχι μονο δεν το πινεις αλλα απο την βρωμα θα το πεταξεις οπου φυγει. Πανε μετα σε οποια θρησκεια θελεις και πες τους να σου διαβασουνε το νερο που θα τους δωσεις ωστε να μην χαλασει οταν θα θελησεις μετα απο χρονια να το πιεις
  Θα δεις οτι οχι μονο δεν θα μπορεσεις να το πιεις αλλα απο την βρωμα θα το εχεις σαβουρντησει στον καδο σκουπιδιων. Αυτο που σου λεω για την αποδειξη της αληθειας οταν κοντραρηστηκαμε με αλλους και τους ειπαμε επισημα και προκλητικα οτι βαζουμε και στοιχημα οτι θελουν μπροστα σε τριτους για να ειμαστε καλυμενοι με αποδειξεις για την αληθεια αυτοι γινανε αφαντοι λαγοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Γιατί και πώς το νερό του αγιασμού διατηρείται χωρίς να αλλοιώνεται ή να «χαλάει;». Η θρησκευτική τελετουργία «μετουσιώνει» το νερό σε κάτι υπερβατικό που μπορεί να δρα προστατευτικά στον συνήθη κοσμικό χώρο και χρόνο;
  Η βακτηριοκτόνος και μυκητοκτόνος βιολογική ιδιότητα των ευγενών μετάλλων και κυρίως των βαρέων μετάλλων, ονομάζεται «ολιγοδυναμία». [1]
  Ως ολιγοδυναμία ορίζουμε την τοξική επίδραση των μεταλλικών ιόντων σε ζωντανά κύτταρα όπως, φύκια, μύκητες, σπόρια, προκαρυωτικούς ιούς, ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς, gram αρνητικά και θετικά εντερικά παθογόνα στο πόσιμο νερό, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.
  Καλλιέργειες σαλμονέλας και χολέρας αδρανοποιούνται κάτω από την αντιβακτηριδιακή δράση των μεταλλικών ιόντων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταδοθούν νοσήματα στον άνθρωπο που οφείλονται σε βακτήρια. Ο χρόνος δράσης των ιόντων ποικίλει από τέσσερις ώρες έως σαράντα οκτώ.
  Αυτό επιτυγχάνεται με την παρεμπόδιση της αναπνοής των αναπνευστικών ενζύμων του κάθε βακτηρίου, εξαιτίας της προσκόλλησης σε αυτά των μεταλλικών ιόντων in vivo, που λειτουργεί με ένα παρόμοιο μηχανισμό όπως λειτουργεί η αιμογλομίνη του αίματος που έχει πενταπλάσια έφεση μεταφοράς μονοξειδίου του άνθρακα [2] στα πνευμόνια σε σχέση με το οξυγόνο.
  Η μετάγγιση του απολυμασμένου νερού με ιόντα βαρέων μετάλλων σε μολυσμένο νερό εξακολουθεί να έχει βακτηριοκτόνο δράση, γιατί τα μεταλλικά ιόντα, μετά τον θάνατο του βακτηρίου αποδεσμεύονται και προσκολλώνται σε άλλο βακτήριο!
  Ο αγιασμός λοιπόν, έχει βακτηριοκτόνο δράση, και διατηρείτε πολύ, επειδή κατά την διάρκεια του αγιασμού των υδάτων, ο παπάς εμβαπτίζει τον χρυσό ή τον μεταλλικό σταυρό μέσα στο νερό! Ο αγιασμός με ξύλινο σταυρό θα στερούσε από τον αγιασμό την βακτηριοκτόνο ιδιότητα. Την ιδιότητα αυτή, του χρυσού, του αργύρου, και των βαρέων μετάλλων τα ιερατεία την γνωρίζουν από τον πέμπτο προ Χριστού αιώνα! Γι’ αυτό τρώγανε από τότε με χρυσά κουτάλια!
  Αν αμφιβάλετε για την ποιότητα του νερού που πρόκειται να πιείτε σε άγνωστο μέρος, βυθίστε ένα χρυσό δακτυλίδι ή ένα ασημένιο και μετά από 48 ώρες πιείτε άφοβα. Τα παθογόνα βακτήρια θα είναι νεκρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Λοιπόν; Τι έχει να μας πεις ο επί τούτου ο μητροπολίτης Αμβρόσιος που μας τσαμπουνάει (κλικ) αρλούμπες περί θαύματος του αγιασμού και πως δεν χαλάει ποτέ και πως με χάρη θεού δεν χαλάει ο αγιασμός και μπλα μπλα μπλα βλακείες; Τι έχει τώρα να πει; Πως δεν ήταν καλός ο… παπάς και γι αυτό χάλασε ο αγιασμός και δηλητηριάστηκε ο κόσμος;

  Δεν έχουν και βασιλικό στην Βαϊκάλη να έβαζε μέσα ρε γμτ…. χαχαχαχαχα

  Περισσότεροι από 200 άνθρωποι υπέστησαν σοβαρή δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση αγιασμού που είχαν πάρει από την εκκλησία κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

  Συνολικά 269 κρούσματα "σοβαρής εντερικής λοίμωξης", εκ των οποίων 156 αφορούσαν παιδιά, καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε συνοικία της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή υπηρεσία των ρωσικών υγειονομικών αρχών (Rospotrebnadzor). Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να νοσηλεύονται 125 άνθρωποι, προσθέτει η Rospotrebnadzor. Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τα Θεοφάνεια στις 19 Ιανουαρίου.

  Πολλοί πιστοί φυλάνε τον αγιασμό αυτόν, στον οποίο αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Ο βασιλικός είναι αντισηπτικό, και εντομοαπωθητικό. Γι’αυτό καμιά φορά ο αγιασμός αντέχει λίγο παραπάνω από το κοινό H20 στον χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. θα σου κανω εγω νερο που θα το κρατησεις 50 χρονια και δεν θα παθει τιποτα,ειναι απλο ,αν βουτηξεις μεσα στο νερο ενα χρυσο αντικειμενο η και βασιλικο δεν θα μεινει ουτε ενα μικροβιο για δειγμα,στο 2014 ζουμε ελεος με τα θαυματα,γιαυτο και μερικα φιλτρα νερου εχουν μεσα ασημι εξουδετερωνουν τα μικροβια,πες σε εναν παπα να <> το νερο με ενα ξυλινο σταυρο και κρατα το νερο 1-2 ημερες να δεις πως θα γινει ,καφε απο τα μικροβια,αυτα για να ξυπνανε καποιοι που ακομα πιστευουν σε θαυματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. τι πιο ασχημο απο το να βλεπει καποιος ελληνας , αλλους ελληνες να διχαζονται κι να μαλωνουν μεταξυ του... δεν εχει σχεση αν ειναι καποιος ορθοδοξος η ελλην απλος γτ η εβραιοθρησκεια δεν εχει σχεση με τον ενα θεο που κι οι αρχαιοι οπως κι πολλοι νεοι ελληνες πιστευου... το κακο ειναι η κακια που βγαζουν ολοι εδω , κι σε αυτη τη χωρα που κανει να ντρεπομαι για την αξια μας... οποιος πιστευει κατι κι θελει να το περασει στον αλλο με το ζορι ... μονο θανατος του αξιζει γτ δε διαφερει σε τπτ απο τα φανατια φασιστομουτσα κι ισλαμοφασιστοπαιδα κι πασης φυσεος δογματισμος... αντιπροσωπευουμε ενα μεγαλητερο σκοπο υπερανω μισαλοδοξιας φανατισμου, κι οτι ααλλο κανει τον ανθρωπο να τρωγετει με τον εαυτο του κι με αλλον... οποτε σκεφτειτε καλα νεοελληνοπουλα γτ ολοι γυρω μας αυτο θελουν, να μας βλεπουν να τρογωμαστε... ξυπνηστε....
  Δημ.Δημητριαδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ25 Ιουλίου 2014 - 5:17 π.μ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ
  ΣΤΟΙΧΙΜΑ ΣΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
  ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ ΠΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΝΕΜΕΝΕΣ.
  ΟΤΙ ΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΣΑΣ . ΑΜΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΞΗ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΓΕΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΙΔΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ25 Ιουλίου 2014 - 6:04 π.μ.

  ΘΕΛΕΤΕ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ?
  ΘΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΜΕΙΣ ΣΑΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.
  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ
  ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΗ ΣΚΕΠΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ? ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ?
  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΝΕΝΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ?
  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ?
  ΘΕΛΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΦΟΡΑ ΤΑ ΝΕΡΑ?
  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ?
  ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΕ ΤΟΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΕΛΕΤΕ.
  ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ?
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΩΝΕ ΠΟΡΤΑ.
  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ Η ΦΛΟΓΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΕΚΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ.
  ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΠΡΟΤΟΥ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΒΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ
  ΑΦΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.
  ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΗΓΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΕΞΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΟΛΩΝΑ ΕΞΩ.
  ΠΑΛΙ ΠΟΡΤΑ ΦΑΓΑΝΕ.
  ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ?
  ΚΑΛΑ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΑΦΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΟΥΜΕ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΡΑ ΤΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΝΕΜΕΝΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΜΑΣ ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.
  Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΙ.
  ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ.
  ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΑΣΤΕ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. εισαι τοσο εγωιστης και κοντοφθαλμος που πλεον θα σε αφησω στην ησυχια σου να πιστευεις οτι πιστευεις,ειπες για τις εικονες απαντηθηκε ειπες για τον αγιασμο του νερου απαντηθηκε τεκμηριωμενα και επιστημονικα με αποδειξεις τωρα λες κατι για δεντρα για ποταμια και για αγιο φως,στο χωριο βαστα στην αρκαδια που λες τα δεντρα εχουν ριζες κανονικα μεσα στο χωμα και αν δεις την σκεπη του κτισματος εχει τρυπες για να περνανε οι κορμοι απο μεσα δηλαδη να μας τρελλανεις θελεις η ειμαστε τιποτα ιθαγενεις απο τον αμαζονιο και προσπαθεις να μας δελεασεις με καθρεπτακια?απλη λογικη θελει κατι το οποιο εσυ εχεις αναγαγει με το μυαλο σου σε θαυμα,οτι δεν καταλαβαινεις για εσενα ειναι θαυμα,δεν απαντησες για τον αγιασμο εκει δεν σε παιρνει,οενταξει δεν πειραζει δεν θα ασχοληθω με ποταμακια και αλλα τετοια περιεργα που λες ,ολα εχουν την λογικη λυση τους ,ολα ,αυτο με το αγιο φως εχεις ακουσει κατι για φωσφορο που βαζουν στα κερια μεσα?και επειδη βαριεμαι να γραφω μια ωρα επικολω αυτο:Το 1964 κληρικός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων αποκάλυψε: «Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

  Μια πιο σύγχρονη και επιστημονική εξήγηση αφορά μια αρχαία, απόκρυφη εφαρμογή που οργανώνεται απί τους κληρικούς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,σύμφωνα με την οποία τα κεριά έχουν εμβαπτιστεί προηγουμένως σε φώσφορο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της αυτοανάφλεξης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υποστηρικτές του "θαύματος" επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο φώσφορος ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα ωστόσο είναι γνωστό πως στη μέση ανατολή από την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Ένας άλλος ισχυρισμός σχετικά με την αγιότητα της ελεύσεως του φωτός προκύπτει από το γεγονός ότι η φλόγα των 33 κεριών του δεν καίει εάν την αγγίξεις για μερικά δευτερόλεπτα Αν και η φλόγα που δεν καίει χρησιμοποιείται συχνά από πλανόδιους μάγους και κομπάρσους σε τσίρκο, ως μη κανονική φλόγα, έχει δοθεί εξήγηση και σε αυτό. Είναι γνωστό, ότι η αυτοανέφλεξη του φωσφόρου δεν προκαλεί θερμότητα στην αρχή και η φλόγα είναι σχετικά ψυχρή. Έτσι εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο της ακαΐας. Κατά την καύση των 33 κεριών, παράγεται ισχυρό ανοδικό ρεύμα, και η φλόγα που δημιουργείται πάλλεται. Η παλλόμενη φλόγα σε συνδυασμό με το παλλόμενο χέρι δημιουργούν μια παροδική ανοχή του σώματος μας σε αυτήν, εφόσον δεν παρεμβάλλονται ουσίες ταχείας καύσης όπως πχ τρίχες.

  Αυτή το "ιερό" κατασκεύασμα προσέλκυσης τουριστών-προσκυνητών είχαν το θράσος να απαιτήσουν να γίνει "μυστήριο" και να αναγράφεται ως "τελετή του μυστηρίου του αγίου Φωτός" αλλά ευτυχώς ο τότε μητροπολίτης Κυριακουπόλεως Αριστόβουλος, αντέδρασε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι ανίερο, αφού αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασμα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Ο σοφός διδάσκαλος του γένους, Αδαμάντιος Κοραής, μας πληροφορεί σχετικά στον τρίτο τόμο του βιβλίου του «ΑΤΑΚΤΑ», ότι, "οι χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ αιώνα περί του «αγίου» φωτός", και αφού αναγνωρίζει μόνο τον Ιησού Χριστό ως το Αληθινό Φως, αποκαλεί τους Αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και συνεχίζει λέγοντας «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι΄ αισχροκέρδειαν... Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Σε καμία περίπτωση δεν τασσόμαστε κατά των συνανθρώπων μας που δέχονται το συμβάν ως θαύμα. Η ορθοδοξία και η πίστη στο Χριστιανισμό είναι καλώς ή κακώς ριζωμένη στα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις μας και γι αυτό το λόγο είναι σεβαστή. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε θαύματα, αγίους και μύθους και για αυτό το λόγο είναι απάνθρωπο και αισχρό η ανάγκη αυτή να γίνεται προϊόν εμπορίου και φανατισμού από κάποιους δήθεν εκπροσώπους της πίστης. Αυτούς με τις λιμουζίνες, τα ακίνητα, τις off shore εταιρείες, τα άμφια και τα μπλιχλιμπίδια των εκατομμυρίων ευρώ, τους δημόσιους υπάλληλους που πρωτοξεκίνησαν το φακελάκι, τους παιδόφιλους, τους πολεμοχαρείς, τους ιμπεριαλιστές, τους ρατσιστές, τους φυλάργυρους μασόνους υπηρέτες του θεού. Ευχαριστώ πολύ για το θαύμα που μας προσφέρετε αλλά δε θα πάρουμε. Και αν σε κάθε περίπτωση εσείς εκεί στα Ιεροσόλυμα, έχετε ανώτερες σχέσεις με τον Παντοδύναμο, ζητήστε του να σταματήσει ο πόλεμος στη γειτονιά σας, την Παλαιστίνη


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. ρε φιλε ειναι δυνατον να πιστευεις σε θαυματα?δηλαδη αν δεις εσυ τον κοπερφιλντ να κανει ενα μαγικο μπορει να πεις οτι ειναι και ο χριστος... ,ελεος βρε γλυκο αγορι με τα στοιχηματα,οι ανθρωποι του θεου δεν τζογαρουν,ολα αυτα που τα νομιζεις για θαυματα ειναι οι μεγαλυτερες απατες του ιερατιου που εχουν γινει ανα τους αιωνες και γινονται ακομα για να κονομανε,απλα πραγματα ,ακου τι λεει το παιδι,θαυμα χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. αν μπορεσεις να σταματησεις αμεσα με οποιον τροπο θελεις το αιματοκυλισμα στην γαζα που σκοτωνονται αυτην την στιγμη παιδια,τοτε θα πω οτι ειναι θαυμα,αλλα δεν μπορεις να το κανεις οποτε κρατα τα καθρεφτακια σου για λλους ,υπαρχουν πολλα προβατακια στον κοσμο αυτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. δηλαδη φιλε μου αν παει καποιος μουσουλμανος πχ και ειναι καλος ανθρωπος δεν θα το παρει το αγιο φως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ26 Ιουλίου 2014 - 5:11 π.μ.

  Πολυ μπλα μπλα εισαι ασε τα λογια παραμυθα
  Λεγε φοβιρτιαρη βαζεις στοιχημα η τρεμουν απο τωρα τα ποδια σου επειδη θα χασεις πανηγυρικα.
  Πες το ναι και θα σε φτιαξω καλα την γουνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. δηλαδη ρε φιλε τι προσπαθεις να μας πεις τωρα οτι γινονται θαυματα στον 21ο αιωνα η γινονταν ποτε?αυτα τα πιστευει η γιαγια μου που ειναι 90 χρονων,τι θες να μας πεις για τους δηθεν αναπηρους που επερναν μισθο για να το παιζουν αναπηροι και ως δια μαγειας μετα το διαβασμα του παπα σηκονωνταν ορθιοι?για τις εικονες που εκλεγαν ενω ειχαν πισω σωληνακια?για τον αγιασμο που βαζουν μεσα μεταλικα αντικειμενα οπως χρυσοι σταυροι και εξολοθρευονται τα μικροβια?για το δηθεν αγιο φως και καλα που ειναι η μεγαλυτερη απατη των αιωνων?τι θαυματα ρε?η πιστευεις καπου η οχι ,εσυ εισαι σαν τον απιστο θωμα που ηθελε να δει πρωτα για να πιστεψει...θαυματα δεν υπαρχουν χωνεψε το ,ειστε απατεωνες και νομιζετε οτι με αυτα θα κανετε τον κοσμο να ερθει κοντα στον θεο,λαοπλανοι ψευδοπροφητες ,Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί..αιντε βρε αγορι μου πανε παιξε πουθενα αλλου μπαλα εκει που σε παιρνει,ακου θαυματα σαν δεν ντρεπεστε εχετε κανει την πιστη εμποριο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. δεν εχω να φοβηθω απο εσενα τιποτα γλυκο μου αγορι ,γουνα δεν φοραω καλοκαιρι ειναι,οποτε θελεις πες μου να ριξουμε τα ζαρια,αλλα παρε μαζι σου και κανενα χαρτομαντηλο θα σου χρειαστει μετα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. ανωνυμε 10:26 να εχεις μαζι σου παμπερς
  θα σου χρειαστουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. τι μυρισε ετσι?α ειναι που χεστηκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. ανωνυμε 11:23 να μην σε ενοχλω τοτε γιατι θα φας αφου μυρισε καλη ορεξη να εχεις και να προσεχεις να μην πνιγεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. 5.14 σου μυρισε φαγητο και ηρθες να φας,ελα σου τα εχω ετοιμα φρεσκα φρεσκα και ζεστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. ανώνυμε 5.14 εσύ μην δείς σκατό κατευθείαν με τα μούτρα να πέσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. εβραιοπληκτε ταπωθηκες καλα με επιχειρηματα δεν εχεις τιποτα να πεις και το εριξες τωρα σε σαχλαμαρες 5 χρονου...ευγε γλυκο μου αγορι,αληθεια ποσο εισαι?πανω απο 15 δεν σε κανω εσενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Ποσο μεγαλη κοτα εισαι ανωνυμε φοβιτσιαρη ουτε ενα στοιχημα δεν βαζεις κο κο κο κο κο κο κο
  Μονο κακαριζεις και ψευτομαγκιες μου εισαι ασε το τηλεφωνο σου να σε παρω για να σου αποδειξω ποσο κοτα εισαι. Τ Ο Λ Μ Α Σ ????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Τρεμω γλυκο αγορι φοβαμαι,αλλαξες κ το νικ νειμ σου τωρα εγινες ανωνυμος και ολο μαγκια μου εισαι ακου πως κανω κοκοκοκο τρεμω μη με κανεις ντα,αλλα αν θες τοσο να με κανεις να χεστω μαγκα ασε το δικο σου νουμερο να σε παρω εγω γλυκο αγορι,μην αργεις εχουμε και δουλειες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. εβραιοπληκτε ταπωθηκες καλα με επιχειρηματα δεν εχεις τιποτα να πεις και το εριξες τωρα σε σαχλαμαρες 5 χρονου...ευγε γλυκο μου αγορι,αληθεια ποσο εισαι?πανω απο 15 δεν σε κανω εσενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΜΑΣΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ ΜΕΝΕΙΣ? ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΟΝΟΙ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. στα @@ μας τι ειναι οι μασονοι εβραιοπληκτε υποδουλε νενεκο κατι τετοιοι σαν εσενα πουλουσανε και πουλανε την πατριδα, για λιγα φραγκα και για την θρησκεια ,αντε μπες στο λαγουμι σου τωρα μαζι με τα ποντικια ,εκει που ανηκεις μην κανω τον κοπο και σε ψαξω γιατι μετα σιγουρα θα ψαχνεις τρυπα για να κρυφτεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. εβραιοπληκτε ταπωθηκες καλα με επιχειρηματα δεν εχεις τιποτα να πεις και το εριξες τωρα σε σαχλαμαρες 5 χρονου...ευγε γλυκο μου αγορι,αληθεια ποσο εισαι?πανω απο 15 δεν σε κανω εσενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Βαλε την φουστιτσα σου και ελα να με βρεις λουλου εγω ειμαι αρσενικος και εχω γενεια ασε το τηλεφωνο σου να σε παρω να σου πω ποιος θα κρυφτει δουλιτσα μασονικη λουλου της στοας αδεσποτη μασονισα φραγγοδολοφονισα, θα σε βαλουμε να πλενεις τα παντελονια των στρατιωτων παλιο-ξεπεσμενη εβραιομασονισα ξευτιλισμενη τουρκο-σκοπιανο-αλβανισα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. σιγα τα αιματα μωρη,δεν το λες τοσο καιρο οτι ειασι η κονσιτα με γενια καθομαι και ασχολουμαι με κρυφες αδερφες εβραιοπληκτες καταστραμενες ,επρεπε να ειμαι ο διοηκητης σου καθε βραδυ θα σε εστελνα να παρηγορεις τους φανταρους εβραιοπληκτη κουνελοπνιχτρα κονσιτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. ΜΑΣΟΝΟΥΛΑ ΜΑΣΩΝΙΣΣΑ ΓΡΙΑ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΑ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ?????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Γεια σου ρε κονσιτα με τα στριγκακια σου,περνανε καλα οι στρατιωτες εκει που εισαι ,πρωτα τους κανεις μασαζ με μπεμπυ οιλ και μετα κηρυμα για την θρησκεια,εισαι μια κονσιτα εσυ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Τοσες φορες σου ειπα να μου δωσεις το τηλεφωνο για να μου τα πεις μπροστα μου, τοσο φοβιτσιαρα εισαι.??????
  Εαν δεν φοβασε παλιο κουνιστρα μοδιστρα μασονισα δωσε το τηλεφωνο να σε παρω να δω την μαγκια σου στην πραξη φοβασε φραγκοδολοφονισα παρταλω ξευτιλω, εσυ μιλουσες πιο πανω για γλυκο αγορι και αλλες τετοιες αηδιες
  παλιο χαβανεζα αδεσποτη λυγουρισα
  τσιγγανογυφτισα μαυροτουρκισα πλυστροτσανακογλυφτισα, γιουφτισα βρομισα βλαχοτυρομιξα, προστηχοκεφαλοσακαφλιορισα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. βρε λουλου σε ειπα κονσιτα και τα πηρες στο κρανιο απο αυτο και μονο φαινεται ποσο καθυστερημενη και κομπλεξικια παλιοαδερφουλα εισαι που αν σου δωσω το τηλ θα μου κλασεις μια μαντρα @@ σου λεω εγω,ρουφα το γαλατακι σου τωρα η πανε αρμεξε κανενα στρατιωτη να παρεις φρεσκο πραμα γλυκο αγορι ,η μαλλον γλυκο κοριτσι γιατι για αγορι λογο δυσκολο σε κοβω ,με τα 10ποντα που φορας και πας για βιζιτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Μορη χτικιασμενη βρομιαρα κρυβεσε αλλα αμα σε πιασω εγω θα σου εξηγησω το ονειρο αρπαζωκουνιστρα
  εσυ εισαι η παρθενα που απο μπρος και πισω περνανε τραινα. τσατσογρια σαβουροξεφτιλησα πορνοκρατορισα
  γλυφτοπαρκαδορισα σε εχουν κανει σουργελο πορνοσκυλοπεζοδρομιτησα
  βρωμοκατσικοσκουλικιαρα αχλαδομουρισα κακαδοαπλυτομυξιαρισα αρκουδοψαροκασελισα τραχανοπλαγιωτισα γιουφτισοσπανακοτσατσαρισα
  βρακοσαχλαμαρισοτσικνισα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. δεν τραβας τα βυζια σου μωρη ξεκολιαρα που απο τα πολλα κλαρινα ολο μαλακιες λεει το στοματακι σου ξεφτιλισμενη γενειοφορα κονσιτοτοπουστροαρπαχτρα..γελασαμε παλι πουστρα με τις μαλακιες σου, εισαι ποιο κρυα και ασπο την σιβηρια αλλα τι αναγκη εχεις αφου ολο με αγορακια γυρνας για να ζεστανουνε την κρυα ξεχυλοτρυπα σου που οποιος μπαινει μεσα χανει μετα τον δρομο της επιστροφης,σου δινω μια ευχη αντε και γαμησου με κανεναν αραπη να βρουν χαρα τα σκελια σου αγαμη αγαμητη πουστροβλαχοκσεχυλοτρυπιδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Μονο μην σε πιασω τιποτα αλλο θα σου εξηγησω το ονειρο φοβιτσιαρα αμα δεν φοβοσουν θα εδινες το τηλεφωνο μονο μπλα μπλα εισαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. ασε το τηλ σου κλασομπανιερα να σε παρω να δουμε ποιος θα εξηγησει το ονειρο αχμακα εβραιοπληκτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Αφου εισαι λουλου τι τηλεφωνο να δωσεις πορνομασονισα πορνη της στοας πορνοκρατορισα ολων των μασονικων στοων του σατανα.
  Σατανοφατσα να ξερεις μωρη πορνοσκουπιστρα αμα σε ειχα μπροστα μου θα σε ειχα κανει αεροπανακι βρωμιαρα πορνοστουπισα
  μαυροκιλοτα ξεχειλομενη πορνοτσουλα ξεχασμενη γριομασονομαγισα ξεδοντιαρα αισχρη και απεσεια πετροκουδουνιασμενη
  σαλταμουροχαβλιτσα γλυφτρονι τσαλακομενο σαβουρα του δρομου που προσκυνας τις πετρες και τα φιδια και ολα τα σκουπιδια παλιοβρωμα αχρηστη τσανακομαυρογυφτισα σαλιαρω μυξονταγκιασμενη σιγανοπλακομυτησα βρωμοκακαψωριαρισα. Δεν θα ασχοληθω αλλο με εσενα που εισαι η μεγαλυτερη δειλη φοβιτσιαρα πορνη ολων των μασονων του σατανα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. εγω λεω επειγοντως να βρεις αντρα παλιολουγκρα γιατι αρχισε να σε χτυπαει στα νευρα η αγαμια που εχεις,γεμισες τριχες και σπυρια απο το προσωπο μεχρι τον αστραγαλο παλιογρια εβραιοπληκτη αδερφη του ελεους και η σουφρα σου εχει γινει κατακοκκινη και ξεχειλωσε απο λαχταρα επειδη θελει να νοιωσει αντρικο εργαλειο,αν με ειχες μπροστα σου θα μου κλανες μια μαντρα αρχιδια λεω εγω παλιοκλανιολα καταστραμενη και ξεπεσμενη πορνη του ελεους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Την ιστορία μελέτα, διότι όχι μόνο τον εαυτό σου και την ζωή σου θα κάνεις ένδοξη και χρήσιμη στην κοινωνία, αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαυγέστερο. Ιπποκράτης

  Η πίστη από φόβο, δηλαδή η δεισιδαιμονία δεν μας οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στα δίχτυα επιτήδειων οι οποίοι μας θέλουν δούλους. Πλούταρχος

  Ο αμόρφωτος λαός πολύ συχνά υποδουλώνεται σε άρχοντες. Σόλων

  Δύο περιστάσεις να θεωρείς κατάλληλες για να μιλάς, ή για όσα γνωρίζεις κάτι πολύ καλά ‘η για όσα είναι αναγκαίο να μιλήσεις, διότι μόνο τότε η ομιλία είναι ωφελιμότερη από την σιωπή. Ισοκράτης

  Ο αν μη ίδης, μη λέγε. Ειδώς σιγά. Σόλων,(Μη μιλάς για ό,τι δεν ξέρεις. Και όταν μάθεις, σιώπα)

  ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ! Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διοικήσουμε τους βλάκες : Θα δημιουργήσουμε θρησκεία για θεό πανταχού παρόντα. Θα πούμε για ανταμοιβή και τιμωρία μετά θάνατον . "Πούλα παραμύθι στους βλάκες αλλά εσύ (ο ηγέτης) θα ζείς με υποδειγματική λιτότητα". Πλάτων.

  «έχει ο θεός τη βούληση να εμποδίσει το κακό αλλά δεν μπορεί; άρα, δεν είναι παντοδύναμος. μπορεί αλλά δεν θέλει; τότε δεν είναι πανάγαθος. έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; τότε από πού προέρχεται το κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; τότε γιατί τον λέμε θεό;» Επίκουρος

  Υπάρχουν δύο είδη αγίων, ο φύσει άγιος και ο άγιος από φόβο. Μπέρτραντ Ρασέλ

  Θεού ενέργεια νόησις. ( ο θεός είναι νόηση) Αριστοτέλης

  Ενώ ο θεός περιμένει να χτισθεί ο ναός του από αγάπη, οι άνθρωποι κουβαλάνε πέτρες. Ταγκόρ Ραμπιντρανάθ

  Ο φανατισμός προσπαθεί να κρατήσει ασφαλισμένη την αλήθεια στα χέρια του με ένα σφίξιμο που την σκοτώνει. Ταγκόρ Ραμπιντρανάθ

  Εάν είναι μοναχοί, τότε πως είναι τόσοι πολλοί και αν είναι τόσοι πολλοί τότε πάλι πως είναι μόνοι? Ω πλήθος των μοναχών είστε ψεύτικη μονάδα. Παλλαδάς ο Αλεξανδρευς

  “Μην πιστεύετε σε κάτι επειδή το ακούστε. Μην πιστεύετε σε κάτι επειδή αρθρώνεται σε λόγο ή φημολογείται από πολλούς. Μην πιστεύετε σε κάτι επειδή είναι γραμμένο σε θρησκευτικά βιβλία. Μην πιστεύετε σε κάτι επειδή θεωρείτε τους δασκάλους και τους πρεσβύτερους έγκριτους. Μην πιστεύετε σε παραδόσεις επειδή έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Να πιστεύετε μετά από παρατήρηση και ανάλυση, και όταν διαπιστώσετε ότι κάτι συμβαδίζει με τη λογική και προάγει το καλό και το όφελος για όλους. Τότε ναι, δεχτείτε το, και σταθείτε αντάξιοι σ’αυτό..” - :Bούδας

  Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος και βρίσκεται παντού αλυσοδεμένος. Ζαν-Ζακ Ρουσώ

  Δεν αισθάνομαι τον εαυτό μου υποχρεωμένο να πιστέψω ότι ο ίδιος ο θεός που μας προίκισε με αισθήσεις και νου, είχε την πρόθεση να απαγορεύσει την χρήση τους και να μας παρέχει με κάποια άλλα μέσα γνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε με τη χρήση τους. Γαλιλαίος

  Το μακάριο και άφθαρτο ον (ο θεός) ούτε το ίδιο γνωρίζει ενοχλήσεις ούτε σε άλλους προξενεί ενοχλήσεις. Ώστε δεν επηρεάζεται ούτε από θυμούς ούτε από ευχαριστίες. Γιατί όλα αυτά είναι γνωρίσματα ενός αδύναμου όντος. Πίστη είναι το να αποδέχεσαι άνευ αποδείξεων, τα λεγόμενα κάποιου, που μιλά άνευ γνώσεων, για πράγματα άνευ προηγουμένου (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ)

  Για αυτό αγαπητοί που συμπολίτες αν θέλετε να λέγεστε απόγονοι των αρχαίων ΕΛλήνων, διαβάστε όλη την Ιστορία μας πολύ καλά όπως επίσης και την Γέννεσις και τις ρήσεις ορισμένων "πατέρων" για τους Ελληνες...... πριν μιλήσετε ξανά.... μην ξεχνάτε την ρήση του Σόλωνα...... "Ο αν μη ίδης μη λέγε, ειδώς, σιγά.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.