ΗΠΑ: Σκελετός που επιβίωσε μεγάλο Κατακλυσμό στη Μεσοποταμία βρέθηκε σε μουσείο [Εικόνες]

Φαίνεται πώς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έκρυβε κυριολεκτικά «σκελετούς στη ντουλάπα» του, αφού πρόσφατα οι ερευνητές εντόπισαν οστά ξεχασμένα στο υπόγειο του πανεπιστημιακού μουσείου, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε άνδρα που βίωσε τον μεγάλο κατακλυσμό.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, τα οστά ανήκαν σε έναν μυώδη, ψηλό άνδρα, τουλάχιστον 50 ετών. Οι μελέτες δείχνουν ότι επιβίωσε από μία μεγάλη πλημμύρα, η οποία, αργότερα καταγράφηκε στην Παλαιά Διαθήκη ως ο μεγάλος Κατακλυσμός του Νώε, άρα επιβεβαιώνουν την ιστορικότητα της Αγίας Γραφής και επαληθεύουν τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Δευκαλίωνα.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές, ονόμασαν «Νώε» το σκελετό, του οποίου τα οστά βρίσκονταν σε ένα φέρετρο που μοιάζει με κουτί ξεχασμένα για 85 χρόνια.

«Φέτος το καλοκαίρι, ένα έργο για την ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων από μία παγκοσμίου φήμης ανασκαφή επανέφερε την ιστορία του σκελετού, στο φως» αναφέρει η δήλωση από το μουσείο.

Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ο σκελετός ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Ουρ, μια αρχαία πόλη κοντά στο σημερινό Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ, το 1929-1930.

Εκείνη την εποχή, μια κοινή ομάδα ανασκαφής από το μουσείο της Πενσυλβάνια και το Βρετανικό Μουσείο με επικεφαλής τον Σερ Λέοναρντ Γούλει, ανέσκαψε 48 τάφους σε μια κοίτη πλημμυρών.

Από όλα τα οστά που βρέθηκαν, μόνο ένας σκελετός ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να μετακινηθεί και μάλιστα είναι 2.000 χρόνια αρχαιότερος από τους διάσημους «βασιλικούς τάφους» της Μεσοποταμίας που είχε ανακαλύψει ο Γούλει στην ίδια περιοχή.

Αφότου ο Γούλει εντόπισε το βασιλικό νεκροταφείο, συνέχισε το σκάψιμο. Περίπου 12 μέτρα βαθύτερα, έφτασε σ' ένα στρώμα από λάσπη. Σκάβοντας παρακάτω, ο Γούλει εντόπισε τάφους λαξευμένους στη λάσπη και τελικά ένα άλλο στρώμα λάσπης.

Φτάνοντας ουσιαστικά κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ο Γούλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουρ ήταν αρχικά ένα μικρό νησί σε έναν ευρύτερο βάλτο.

Στην συνέχεια, μια μεγάλη πλημμύρα διέλυσε το έδαφος της. Η ταφή των σκελετών ήταν μέσα στη βαθειά λάσπη και αυτό δείχνει ότι είχαν επιβιώσει από την πλημμύρα.

Οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η βιβλική ιστορία του Νώε, είναι καταγραφή ενός αληθινού γεγονότος, μίας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός Κατακλυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πλήρεις σκελετοί από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο συγκεκριμένος σκελετός μπορεί να ανοίξει νέες ερευνητικές δυνατότητες.

«Οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, που δεν ήταν διαθέσιμες στην εποχή του Γούλεϊ, πλέον μπορούν να παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την προγονική καταγωγή, τα τραύματα, το άγχος και τις ασθένειες αυτού του ελάχιστα γνωστού πληθυσμού» αναφέρει στην ανακοίνωση του το μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.