Στο εσωτερικό του μεγαλύτερου σφαγείου καρχαριών [Εικόνες]

Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθαν αυτοί που ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σφαγείο φαλαινοκαρχαριών παγκοσμίως.

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου βρίσκονται στην επαρχία Ζεγιάνγκ της Κίνας κι εκεί περίπου 600 «γίγαντες» των θαλασσών, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 12 μέτρα, όσο περίπου το μέγεθος ενός λεωφορείου, σφαγιάζονται επιτόπου ετησίως από το ανθρώπινο χέρι.

Στόχος η πώλησή τους σε ασιατικές χώρες, όπως η Ταιβάν, όπου ένας φαλαινοκαρχαρίας βάρους δέκα κιλών μπορεί να «πιάσει» ακόμη και τα 21.000 δολάρια. Το δέρμα τους είναι περιζήτητο στο εμπόριο τσαντών, αλλά και στο εμπόριο προϊόντων ομορφιάς με τα κραγιόν και τις ενυδατικές κρέμες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα πτερύγιά τους χρησιμεύουν ως διακοσμητικά στοιχεία σε εστιατόρια προκειμένου οι ιδιοκτήτές τους να προσελκύσουν πελάτες.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η αξία ενός ζωντανού καρχαρία υπερβαίνει κατά πολύ την αξία ενός νεκρού.

Όπως αναφέρει η οργάνωση «WildLifeRisk» «αν εκπαιδευτούν οι τοπικές κοινωνίες γύρω από την αξία ενός ζωντανού καρχαρία και υποστηρίξουν τη μετάβαση από το κυνήγι στον οικολογικό τουρισμό, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια βιώσιμη οικονομία σε συνδυασμό με έναν υγιή ωκεανό».

Άλλωστε το ποσό που εξασφαλίζεται από δραστηριότητες όπως η κατάδυση σε περιοχές του βυθού όπου ζουν οι καρχαρίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και ανέρχεται παγκοσμίως στα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.