Τύμβος Αμφίπολης: Αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου

Διασώζεται σε εξαιρετική κατάσταση - Συνεχίζονται οι ανασκαφές

Σε εξαιρετικά καλή κατάσταση διασώζονται τμήματα μαρμαροθετημένου δαπέδου που αποκαλύπτονται στον τύμβο της Αμφίπολης. Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο αποκαλύφθηκαν ακανόνιστα κομμάτια μαρμάρου σε κόκκινο φόντο ενώ στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών βρέθηκαν ίχνη μπλε χρώματος στην νωπογραφία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, διαπιστώθηκε επίσης ότι και στους τρεις χώρους μετά από τον τοίχο σφράγισης υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου.

Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου.

Η διαπίστωση μέχρι σήμερα ύπαρξης τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου που αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά.

Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. Επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στέγαστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου η διαμόρφωση αγωγών απορροής ομβρίων υδάτων.

Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία, διαμόρφωση «παταριών» που επιτρέπουν την υποστύλωση της θόλου με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου και εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και έδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Πηγή: Το Βήμα

3 σχόλια:

  1. Πόσο υπερήφανη με κάνει πού είμαι ελληνίδα!! Πόσο πρέπει να μας σέβονται όλοι οι λαοί του κόσμου, και να μην λεηλατούν την ψυχή μας. ,Να μας ξεφτιλίζουν σαν Κράτος,και σαν λαός, πρέπει να είναι και αυτοί υπερήφανοι γιατί εμείς έχουμε δώσει τα φόντα του πολιτισμού όλου του πλανήτη!!! Μια ελληνίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ρε ελληνίδα.εσύ τα έδωσες.2500 χιλιάδες χρόνια πριν όμως.εκεί έχουμε μείνει.τους κινέζους,τους Αιγύπτιους και τους Ινδούς τους σέβεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν εχεις μορφωση, δεν μπορεις να παραγεις και πολιτισμο, οι προγονοι μας , ειχαν μεγιστη πρωτεραιοτητα την μορφωση του λαου, ωστε να μπορουν να κρινουν ποιος ειναι αξιος συμπολιτη τους, οποιος θα εκλεγη και τα εργα του θα οφελησουνε το συνολο του λαου και οχι προσωπικες σκοπιμοτητες....εσυ αναρωτηθηκες ποτε οταν ψηφιζης για ποιον ψηφιζης για σενα η για το καλο ολου του συνολου......για αυτο ασε τα δηθεν οτι δεν μας σεβονται και τα κλαψουρισματα....αυτους εκλεξαμε αυτους βλεπουνε οι ευρωπαιοι και ετσι μας κρινουνε.....τους αρχαιους προγονους τους σεβονται , εμας αναρωντιουνται πως τα καναμε μανταρα....για την επομενη φορα ...σκεψου...και πρσξε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.