Βρέθηκε νέο θανατηφόρο είδος τσούχτρας

Ένα τεράστιο είδος τσούχτρας, το οποίο είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες έχει προκαλέσει εντύπωση στους επιστήμονες γιατί φαίνεται ότι δεν έχει πλοκάμια.

Το δηλητηριώδες είδος που αποκαλείται γίγας Keesingia είναι ένα από τα δύο είδη τσούχτρας που ανακαλύφθηκαν από την επικεφαλής του Θαλάσσιου Εποπτικού Ινστιτούτου Λίσα Αν Γκέρσουιν.

Οι τσούχτρες του είδους Irukandii, στο οποίο ανήκει και το τωρινό έχουν συνήθως το μέγεθος ενός νυχιού. Το τωρινό είδος όμως έχει το μέγεθος του χεριού και πιστεύεται ότι προκαλεί το θανατηφόρο σύνδρομο Ιρουκάντι.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, πόνο και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον Guardian η γίγας Keesingia είχε καταγραφεί πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν κατορθώσει να απομονώσουν το είδος παρά μόνο σε φωτογραφίες.

Τελικά το 2013 έπιασαν τις θανατηφόρες τσούχτρες στην Ακτή των Καρχαριών στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας. Η ειδικός επισημαίνει μάλιστα ότι «οι τσούχτρες έχουν πάντα πλοκάμια για να πιάνουν το φαγητό τους».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί απλά να τα κρύβουν ως ένα μέσο άμυνας για να πιάσουν ευκολότερα το θήραμά τους.

Υπολογίζεται ότι 16 είδη τσούχτρας προκαλούν το σύνδρομο Ιρουκάντι, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στη δυτική Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.