Από που πήρε το όνομά του ο τύμβος «Καστά»

Μπορεί πριν δυο μήνες να μην γνώριζαν όλοι λεπτομέρειες για την περιοχή της Αμφίπολης, ή να μην είχαν ακούσει ποτέ τους για τον λόφο Καστά.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλοι καθημερινά είτε διαβάζουν για αυτά τα τοπωνύμια ή τα αναφέρουν στις συζητήσεις τους. Από πού, όμως, πήρε την ονομασία της η περιοχή που κρύβει εδώ και 2.300 χρόνια ένα μεγάλο «μυστικό» και τι μπορεί να σημαίνει το τοπωνύμιο αυτό;

Όπως αναφέρει το xronometro.com οι κάτοικοι της Αμφίπολης ήρθαν στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα και γι’ αυτό το χωριό λεγόταν Γενί κιουϊ, στα τούρκικα, δηλαδή Νεοχώρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος περιηγητής Esprit-Marie Cousinéry στο ταξίδι του στην Μακεδονία, στα 1831, αναφέρει ότι όταν έφτασε στην Αμφίπολη, ρώτησε τον Έλληνα που τον φιλοξενούσε, κάποιο Νικόλαο, για την περιοχή και την ιστορία της και εκείνος του απάντησε ότι δεν γνωρίζει πολλά γιατί δεν έχουν πολλά χρόνια που ήρθαν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, όμως, υπήρχε και συζητιούνταν ένας τοπικός λαϊκός μύθος που ήθελε στην Αμφίπολη να είναι θαμμένος ένας μεγάλος βασιλιάς. Ίσως λόγω του λιονταριού της Αμφίπολης. Μένει τώρα αυτό να αποδειχθεί από τα αποτελέσματα της ανασκαφής.

Τι σημαίνει το όνομα «Καστά»

Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι στα ονόματα που έχουν  δοθεί σε τοποθεσίες, μπορεί να κρύβονται χαμένες σελίδες της ιστορίας. Έτσι και εδώ το όνομα «Καστά» από μόνο του μπορεί να φανερώνει πολλά για την περιοχή.

Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς ανέφεραν μιλώντας στο xronometro.com ότ στην πραγματικότητα, υπάρχει δύο λόφοι «Καστά», ο ένας είναι ο «Μεγάλος Καστά» που αναφέρεται και ως λόφος 133, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και βόρεια της ανασκαφής και οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εκεί την ακρόπολη – οχυρωμένη προφανώς – των Εννέα Οδών, της θρακικής πόλης που προϋπήρχε της Αμφίπολης. Υπάρχει βέβαια και ο «Μικρός Καστά» που είναι ο χώρος που βρίσκεται ο μεγάλος Τύμβος της ανασκαφής.

Όσον αφορά για το τι μπορεί να σημαίνει το συγκεκριμένο τοπωνύμιο; Μια πιθανή ερμηνεία, είναι το «Καστά» να αποτελεί παραφθορά του λατινικού Castrum που στην νεοελληνική πέρασε ως Κάστρο, δηλαδή «Φρούριο», «Οχυρό»…

Πηγή: iefimerida.gr

2 σχόλια:

 1. Το άρθρο σας ξεκινά : " Μπορεί πριν 2 μήνες να μην γνώριζαν όλοι λεπτομέρειες για την περιοχή της Αμφίπολης..." Όλως περιέργως όμως προ 98 χρόνων οι εγγλέχοι στρατιώτες που βρέθηκαν εκεί κατά την διάρκεια του Α'Π.Π. φαίνεται να γνώριζαν πολλά περισσότερα απ'όσα γνωρίζουν σήμερα ακόμη και οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι ! Και το πιό περίεργο είναι όλα αυτά τα χρόνια κανείς από τους ...αξιόλογους αρχαιολόγους μας δεν είχε δει τις φωτό εκείνης της εποχής; Κανείς δεν είχε δει πως τα εγγλεζάκια είχαν σκάψει ΑΚΡΙΒΩΣ στο σημείο της εισόδου του Μαυσωλείου;

  Αγαπητή Φιλονόη, να δούμε και το πλιάτσικο των εγγλέζων κάπου 30 χρόνια νωρίτερα ( 1916) στην Αμφίπολη ; Και αυτό είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ διότι 98 χρόνια μετά έρχονται να μας πλασάρουν ως ανακάλυψη αυτό που απ' ότι φαίνεται είχαν ψαχουλέψει για τα καλά τα εγγλεζάκια το 1916 !

  Δείτε το θέμα αυτό με τις νέες αποκαλυπτικές φωτό.

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ....ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΤΟ 1916 !!! ( http://sxolianews.blogspot.gr/2014/09/1916.html )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΙΔΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ της 19ης Σεπτ. 2014
  Ο Θησαυρός της Αμφιπόλεως!
  ΑΠΟ: http://bouzanis.blogspot.gr/2014/08/blog-post_25.html 

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.