Αστεροειδής περνά ξυστά από τη Γη

Αστεροειδής διαμέτρου 20 μέτρων, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από τη Ρωσία στο Τσελιάμπινσκ τον Φεβρουάριο 2013, θα περάσει σήμερα Κυριακή «ξυστά» από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή πολλών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΑSA, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης, ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 2014 RC θα περάσει πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου.

Ο αστεροειδής θα βρεθεί εκείνη την ώρα σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Συγκριτικά, οι γεωστατικοί δορυφόροι (οι οποίοι παραμένουν σταθεροί πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα.

Ο 2014 RC δεν θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι, παρακολουθείται όμως από τηλεσκόπια. Το πέρασμα θα μεταδοθεί μάλιστα ζωντανά από το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη και στο μέλλον, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για μελλοντική πρόσκρουση.

Ο αστεροειδής του Τσελιάπινσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον αστεροειδή»

Τον Αστροφυσικό κ. Διονύση Σιμόπουλο φιλοξένησαν η Λουκίλα Καρρέρ και η Λίτσα Θεοφάνους στην τηλεόραση της Ζούγκλας και την εκπομπή «Με το Λι και με το Λάμδα».

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον αστεροειδή που θα περάσει σε απόσταση 34.000 χλμ από την Γη την Κυριακή στις 21:18 το βράδυ (ώρα Ελλάδος)» είπε ο κ. Σιμόπουλος.

«Ο διαστημικός αυτός βράχος έχει διάμετρο 20 μέτρα - περίπου όσο ένα σπίτι -και θα περάσει κάπου πάνω από τη Νέα Ζηλανδία και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι» συμπλήρωσε.

«Όλα αυτά που γράφονται περί "συναγερμού" στη NASA και γενικής ανησυχίας» είναι απλώς υπερβολές είπε ο διακεκριμένος Αστροφυσικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.