Στήβεν Χώκινγκ: Γιατί είμαι άθεος

Η επιστήμη προσφέρει πιο πειστικές εξηγήσεις από τα θαύματα των θρησκειών, υποστηρίζει ο διάσημος αστροφυσικός

"Δεν υπάρχει Θεός" δηλώνει για μία ακόμα φορά ο διάσημος αστροφυσικός, Στήβεν Χώκινγκ, εξηγώντας παράλληλα για πιο λόγο ο ίδιος είναι άθεος, σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.

"Πριν αναπτύξουμε τις επιστήμες-, ήταν φυσικό να πιστεύουμε ότι ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν. Τώρα όμως, η επιστήμη προσφέρει μια πιο πειστική εξήγηση από τα θαύματα των θρησκειών" εξηγεί ο Χώκινγκ στο σχετικό video.

"Όταν έγραφα στο Χρονικό του Χρόνου πως, επιτυγχάνοντας μια ενοποιημένη θεωρία των φυσικών νόμων, οι επιστήμονες θα μπουν στο μυαλό του Θεού, εννοούσα πως θα γνωρίσουν όλα όσα θα γνώριζε και ο Θεός - αν υπήρχε. Όμως κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει. Είμαι άθεος" ξεκαθαρίζει ο διάσημος επιστήμονας.

15 σχόλια:

 1. πραξιτέλης Δημητρίου27 Σεπτεμβρίου 2014 - 5:43 π.μ.

  Δεν ελιναι ο πρώτος επιστήμονας που δηλώνει άθεος. Πολλοί πριν από αυτον καιι συγκεκριμένα οι υλιστές και οοι οπαδοι τους΄Ο ΜΑρξ , ο Έγκελ, ,οι Ρώσοιαρχηγοί που ακολούθησαν τις διδασκαλίες του κομμουνισμού και δυστυχώς τις έβαλανστην πράξη με αποτέλεσμα η Σοβιετική Ένωση να καταστραφεί και αν δεν ήταν ο Γκορμπατσόφ ,οικάτοικοί της σήμερα θα λοιμοκτωνούσν . Ο Χώκινς εκφράζει τον εαυτό του, δεν ενοχλεί κανένα ,αλλά αν ήταν πιό σοβαρός θα απεφευγε τέτοιες δηλώσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εδώ και καιρό λέει ασυναρτησίες.Είναι φανερό ότι τα έχει χαμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομιζει πως επειδη καταλαβε ενα τμημα, εγινε ο καασκευαστης, ο μωρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απλά εσείς φοβούμενοι την τιμωρία απο τον "θεό" που σας έπεισε η προπαγάνδα των απατεώνων των θρησκειών νομίζετε πως κάτι ανακαλύψατε. Πως ξέρετε αν υπάρχει θεός? Τον ειδατε η ήπιατε καφέ μαζί του? Μήπως φοβάστε την τιμωρία μετά θάνατον (μιας ζωής που δεν ξέρετε αν υπάρχει). Ζείτε μεσα στην υποκρισία υποκρινόμενοι τους θεοσεβούμενους ενώ ζείτε σε μια κοινωνία παρτακισμού που ο καθένας θαβει τον διπλανό του για να ζήσει. Ο Χώκινς κατέκτησε την αθανασία εχοντας πάρει μία σπάνια θέση στην επιστημονική κοινότητα του κόσμου. Δεν εχει κανένα λόγο να ψεύδεται και ποσώς ενδιαφέρει τι νομίζουν μερικά ασήμαντα ανθρωπάκια οπως αυτά που σχολιάζουν σε ένα μπλογκάκι του κόσμου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στον αιώνα μας ο κόσμος θεωρείται κακός, παράλογος και “αναχρονιστικός” και άρα, για να υπάρχη τέτοιος κόσμος, δεν υπάρχει Θεός. Ο παλαιός ορθολογισμός κλονίσθηκε από την σύγχρονη, χωρίς Θεό, επιστημονική σκέψη και κυρίως από την ίδια την ά-λογη ζωή. Αυτή η τελευταία είναι η πιο φοβερή αιτία εμφανίσεως της αθεΐας. Είναι η γέννηση της αθεΐας στην καθημερινή πρακτική. Είναι αθεΐα “εν τη πράξει”. Η αθεΐα, είναι αποτέλεσμα της πίστεως του ανθρώπου ότι είναι παντοδύναμος. Σήμερα μάλιστα με την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιβολή της επί των φυσικών δυνάμεων ενισχύθηκε η ιδέα ότι η αθεΐα είναι ικανή για όλα, χωρίς να έχη ανάγκη άλλης δυνάμεως,η ομορφιά του Θεού βρίσκεται στην αναζήτησή Του και όχι στην κατοχή Του, διότι αλλιώς δεν θα ήταν Θεός, αλλά εφεύρεση του ανθρώπου και κάτι απλά χρήσιμο.
  Κανείς δεν ανέβηκε με άνεση στον Ουρανό, παρά δια της Σταυροαναστάσιμης πορείας. Το σίγουρο είναι ότι δια της αγαθής και ευσεβούς πράξεως γνωρίζει κανείς το Θεό και όχι δια της γνωσιολογικής θεωρίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο άθεος , πάντα χαμένος βγαίνει. Είτε ο Θεός υπάρχει, χάνει τις ευλογίες. Είτε
  ο Θεός δεν υπάρχει, χάνει την ηρεμία και την ευτυχία, χάνει το ίδιο το νόημα
  τής ζωής. ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΘΕΩΝ:
  Ναι, εμείς οι Χριστιανοι έχουμε λόγο να αγωνιζόμαστε γι' αυτό που
  πιστεύουμε. Έχουμε λόγο να "προπαγανδίζουμε" την πίστη μας. Οι άθεοι τι
  λόγο έχουν; Αν ο Θεός δεν υπάρχει, τι νόημα έχει η αλήθεια και το ψέμα, σε μια
  ζωή χωρίς σκοπό και νόημα, που τελειώνει στον τάφο; Σε μια ανθρωπότητα
  χωρίς μέλλον, που αποτελεί μόνο ανακύκλωση χημικών στοιχείων τής γης από
  τη γέννηση ως τον τάφο;
  Αν εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε σε ένα ψέμα, αυτοί οι άθεοι γιατί κόπτονται;
  Γιατί γυρίζουν στα φόρουμ και στα δωμάτια συζήτησης, και προσπαθούν να
  μας πείσουν ότι έχουμε λάθος; Τι θα κερδίσουν αν μας πείσουν; Και εμείς τι θα
  κερδίσουμε αν πειστούμε; Τη δική τους απελπισία; Την έλλειψη νοήματος; Την
  απόφαση ότι μας περιμένει μόνο ο τάφος; Τι νόημα έχει το δικό μας ψέμα (αν
  είναι ψέμα), εφ' όσον τότε Θεός δεν υπάρχει, και η αλήθεια δεν έχει νόημα;
  Θέλουν να μας βοηθήσουν να δούμε την αλήθεια; Την αλήθεια σε τι; Με ποιο
  σημείο αναφοράς; Με ποιο σκοπό και για ποιο λόγο, όταν σκοπός και λόγος
  δεν υπάρχει στο σύμπαν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ; ΣΤΟΝ ΘΕΟ ; Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝΕ . ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ . ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ . ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αιθιοπική παροιμία:
  “Μην καταριέσαι τον Θεό γιατί έπλασε την τίγρη, αλλά να είσαι ευγνώμων γιατί δεν της έδωσε φτερά”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. βασικα εχει να κανει με προσωπικη θεση και δεν είναι θεμα κριτικης, ο καθενας εχει την αποψη του - οσο για το τι εχουμε μαθει να πιστεύουμε 'κουνωνικα' αυτά είναι θεωριες και παραμυθάκια αρχετυπικα μεν, που πολλοι τα θεωρουν ότι είναι και ετσι βεβαια.. οι επιστήμονες λειτουργουν διαφορετικα, και δεν μενουν σε ΄κληρονομημένα συστηματα πεποιθησεων' και αυτό είναι σεβαστο - ούτως η αλλως η ζωη ιδια είναι για πολλους ο θεος - η φυση και ολη η πλαση - περα από τα κουστουμάκια που βαζει από πανω η κάθε κουλτουρα και καταληγει στην διαμαχη - ο θεος μου είναι καλυτερος από τον θεος σου' που είναι καθαρα παιδιαριστικες γελοιότητες βεβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ Ο ΧΩΚΙΝΓΚ ΕΚΑΝΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τι εγινε θρησκοληπτοι ελληναραδες σας εθιξε το θεο-καρτουν ο επιστημονας Χωκινγκς και τσιμπησατε ολοι ???
  οι θρησκειες ειναι για τους αγραμματους,αμορφωτους και για τους φοβιτσιαρηδες.
  Καντε το σταυρο σας νοικοκυραιοι και αναψτε κανα κερακι μπας και η παναγια σας γεμισει το ψυγειο σας και σας βγαλει απ τα μνημονια..
  Ακου εδω, μπηκαν οι αιλλυναραδες και σπηλωνουν το μεγαλο επιστημονα!
  Δε ντρεπεστε που τολματε να κρινετε το Χωκινγκς απ τους καναπεδες σας και τα λαπτοπ ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Όσο ανόητο είναι να μιλάει κανείς ιδεολογικά και διανοητικά - και μάλιστα με περίσσεια σιγουριά - για την ύπαρξη κάποιου προσωπόμορφου Θεού, χωρίς κάποια σχετική εμπειρία, τόσο ανόητο είναι να αμφισβητεί ένας επιστήμονας μία άλλη πραγματικότητα, ανεπηρέαστη από τον χρόνο και τους περιορισμούς της ύλης και των γνωστών φυσικών νόμων, επειδή δε μπορεί να τη συλλάβει μέσα από την οπτική της κλειδαρότρυπας - που είναι η επιστημονική μέθοδος. Μία καθολική και πλήρης άποψη δε μπορεί να είναι ποτέ αποκλειστικά επιστημονική. Εκτός αν η έννοια επιστήμη διευρυνθεί σε κάτι πιο πλήρες. Υπάρχει, λοιπόν, το περιορισμένο επιστημονικό - ορθολογικό μάτι και το επίσης περιορισμένο διαισθητικό μάτι και μόλις ο άνθρωπος συνέλθει από την συνεχή τάση του να τα διαιρεί όλα, τότε ίσως να κοιτάξει μέσα από το ολόκληρο το μερικό κι όχι να προσπαθεί από το μερικό να δει το ολόκληρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ποπο ελεος δεν εχετε καταλαβει οτι ο συγκερκυμενος homo sapien εχει τρελαθει απο τα τοσα τοσα χρονια αναπυριας τα εχει πεξει ο εγκεφαλος του και ελεος μην δινετε βαση στα λογια εννος εγκεφαλικα και σωματηκα τετραπληγη ανθρωπου...και επισης δεν εχετε καταλαβει οτι ο ηλιθιος αυτος εχει προσωπικα κομπλεξ με τον θεο επειδη με τι μαλακιες που ελεγε η τυχη των εκενε ετσι οπως ειναι... ο χιτλερ ηταν ενα κομπλεξικο εβραιοπουλο που για καποιον λογο τα ειχε βαλει με την ιδια του την ρατσα μεχρη που τα γαμησε ολα ...κατι τετιο ειναι και αυτος ο βλαμενος απο πανω...εγω λεω να δει να δημιουργησει καμια μηχανη που θα τον βοηθησει να αλαζει πανες στον εαυτο του και να αφησει τα περι Θεου τις μαλακιες..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.