Θορ Χέιερνταλ

Θορ Χέιερνταλ - Thor Heyerdahl (6 Οκτωβρίου 1914 - 18 Απριλίου 2002)

Ο Θορ Χέιερνταλ, ήταν Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής και συγγραφέας.

Από τους πρωτοπόρους της πειραματικής αρχαιολογίας,κατασκεύασε πιστά αντίγραφα αρχαίων σκαφών με τα οποία έκανε πολλά ταξίδια διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, αποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν.

Έγινε γνωστός όταν κατασκεύασε το Κον - Τίκι, (μια μικρή σχεδία με πανιά) με το οποίο ταξίδεψε 4.300 μίλια (8.000 χιλ. ) αρχίζοντας από το Περού και καταλήγοντας στα νησιά Τουαμότου.

Ο εκπληκτικός αυτός άνθρωπος, υποστηρικτής της πειραματικής αρχαιολογίας, κατασκεύασε πιστά αντίγραφα πλοίων αρχαίων λαών και έκανε ταξίδια, αποδεικνύοντας ότι μπορούσαν και οι ίδιοι να τα κάνουν.

Μετά το Β' Παγκόσμιο, ο Θορ Χέιερνταλ κατασκεύασε μαζί με φίλους του ένα πιστό αντίγραφο μίας σχεδίας 10μ. χρησιμοποιώντας κορμούς μπάλσα που ήταν όμοια με αυτές που χρησιμοποιούσαν αρχαίοι λαοί (συγκεκριμένα Ινδιάνοι) και ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου 1947 από το Περού και έφτασαν στη Ραρόια (Γαλλική Πολυνησία), αποδεικνύοντας έτσι πως οι κάτοικοι του Περού μπορούσαν να διασχίσουν με επιτυχία τον ωκεανό. Το πλεούμενό τους το ονόμασαν "Κον Τίκι" από το όνομα του θεού Ήλιου των Ίνκας.

Γύρισε και ταινία που πήρε όσκαρ, έγραψε και βιβλίο, όμως δεν ηρέμησε. Αφού έκανε άλλες αποστολές και ήταν σίγουρος για τις δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών, έφτιαξε το πρώτο πλοίο από καλάμια παπύρου βάσει σχεδίων από την Αρχαία Αίγυπτο.

Η βάρκα είχε μήκος 15 μέτρα και επέλεξε να κάνει το διάπλου του Ατλαντικού από το Μαρόκο στα Μπαρπέιντος, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των κατασκευαστών των πυραμίδων Αφρικής και Αμερικής. Αφού επιλέχτηκε ένα πολυεθνικό πλήρωμα, ο ΡΑ αναχώρησε το Μάιο του 1969, αλλά βυθίστηκε μετά από 65 μέρες πλεύσης λόγω κατασκευαστικών λαθών που οφειλόταν στα σύγχρονα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Νορβηγός Θορ Χέιερνταλ δεν το έβαλε κάτω. Σε δέκα μήνες Βολιβιανοί τεχνίτες δε χρησιμοποίησαν καθόλου σύγχρονα υλικά κατασκεύασαν το ΡΑ ΙΙ που ήταν τρία μέτρα μικρότερο. Έτσι σε 57 ημέρες έκαναν μία διαδρομή 61 χιλιομέτρων, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως οι δυνατότητες των αρχαίων πολιτισμών ήταν περισσότερες από όσες πιστεύαμε ή και πιστεύουμε.

Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.