Αστικός μύθος έσωσε το πορτρέτο του Ντα Βίντσι από τον Χίτλερ

Η αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι περιβάλλεται από έναν αστικό μύθο στο Τορίνο της Ιταλίας:

Το 500 ετών σχέδιο είναι τόσο έντονο που πιστεύεται πως όποιος το παρατηρήσει σε βάθος αποκτά δύναμη. Κάποιοι, ακόμη, πιστεύουν ότι αυτός ο μύθος είναι που το έσωσε από τον Χίτλερ.

Οι Ιταλοί από τον φόβο μήπως ο Χίτλερ αποκτήσει αυτή την δύναμη έστησαν ολόκληρη μυστική επιχείρηση για να μεταφέρουν την αυτοπροσωπογραφία από την Βασιλική Βιβλιοθήκη του Τορίνο στην Ρώμη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι εξάλλου το μοναδικό αντικείμενο που βγήκε από την βιβλιοθήκη εκείνη την περίοδο.

Ακόμη και σήμερα ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Τορίνο, Τζιοβάννι Σακάνι, δεν γνωρίζει που έκρυψαν το σχέδιο στην Ρώμη εκείνη την εποχή. «Μεταφέρθηκε σε απόλυτη μυστικότητα και ανωνυμία», δήλωσε στο BBC.

Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια, η συντήρησή του δεν ήταν παράγοντας που λήφθηκε υπόψιν και «φυσικά δεν έκανε καλό στην κατάστασή του», εξήγησε.

Πλέον το έγγραφο έχει επιστρέψει στο Τορίνο και φυλάσσεται σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο με θωρακισμένες πόρτες. Το θησαυροφυλάκιο χτίστηκε το 1998 για να φυλάξει εκτός από την αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι και άλλα ανεκτίμητα σχέδια και έγγραφα. Όλος ο χώρος στοχεύει στην προστασία των αντικειμένων. Έχει δοθεί προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια: φωτισμός, υγρασία, προστατευτικά καλύμματα που δεν επιτρέπουν σε τίποτα να περάσει πάνω στα αντικείμενα, συναγερμοί και κάμερες.

Όμως τον περασμένο αιώνα η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο και η φθορά στο σχέδιο είναι εμφανής. Η υπογραφή με κόκκινη κιμωλία στην κάτω αριστερή γωνία «Leonardus Vincius» δεν φαίνεται πια. Όμως επειδή είναι πολύ εύθραυστο το σχέδιο οι ειδικοί παγκοσμίως έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε συντήρηση αλλά να επιμείνουν στην διατήρησή του.

Το αυτοπορτρέτο έχει τέτοια αξία που για να μετακινηθεί απαιτείται υπουργική απόφαση. Το 2011 μεταφέρθηκε σε έναν εκθεσιακό χώρο έξω από το Τορίνο με αφορμή την 150η επέτειο της ένωσης της Ιταλίας.

Το μετέφεραν σε ένα κουτί που δημιουργούσε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. Το κουτί αυτό κατόπιν τοποθετήθηκε μέσα σε άλλες δυο θήκες οι οποίες θα απορροφούσαν τις δονήσεις. Κατά την μεταφορά του υπήρχε διαρκής ένοπλη συνοδεία και τηλεπαρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.