Γαλαξιακός «τροχός» της ζωής λάμπει στο υπέρυθρο

Μια νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, η οποία ελήφθη στο υπέρυθρο φως, δείχνει τη δράση που λαμβάνει χώρα στο γαλαξία NGC 1291.

Ο εξωτερικός δακτύλιος, κόκκινο χρώμα σε αυτή την άποψη, είναι γεμάτος με νέα αστέρια που αναφλέγονται και θερμαίνουν τη σκόνη που λάμπει με υπέρυθρο φως.

Τα αστέρια στην κεντρική περιοχή παράγουν μικρότερα μήκη κύματος υπέρυθρου φωτός από ότι εκείνα που παρατηρήθηκαν στο δακτύλιο, και χρώματος μπλε. Αυτή η κεντρική περιοχή, είναι όπου ζουν τα παλαιότερα αστέρια, αφού εδώ και πολύ καιρό καταβρόχθισε το διαθέσιμο απόθεμα αερίου, ή καύσιμο, για την παραγωγή νέων άστρων. (Περισσότερα)

Μπορεί να μοιάζει με μια ρόδα ή ακόμα και ένα "Τσάκραμ", όπλο που ασκείται από πολεμιστές όπως η "Ζήνα," από την το πλασματική τηλεοπτική εκπομπή, αλλά αυτός δακτυλιοειδής γαλαξίας είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο μέρος της αστρικής ζωής.

Μια εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA, δείχνει το γαλαξία NGC 1291.

Αν και ο γαλαξίας είναι αρκετά παλιός, περίπου 12.000 εκατομμύρια χρόνων, αυτό χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστο δακτύλιο όπου τα νεογέννητα άστρα αναφλέγονται.

"Το υπόλοιπο του γαλαξία έχει ήδη ώριμο," δήλωσε ο Kartik Sheth του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας των Σαρλότσβιλ, Βιρτζίνια.

"Αλλά ο εξωτερικός δακτύλιος έχει μόλις αρχίσει να λάμπει με τα αστέρια."

Ο NGC 1291 βρίσκεται περίπου 33 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ηριδανού.

Είναι γνωστός ως ένας γαλαξίας παραγραφής, διότι η κεντρική περιοχή του κυριαρχείται από μία μεγάλη γραμμή άστρων (στη νέα εικόνα, η γραμμή είναι εντός του μπλε κύκλου (κόκκινη) και μοιάζει με το γράμμα "S").

Οι αστρονόμοι τεκμηριώνουν δομικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των ραβδώσεων. Θέλουν να ξέρουν πώς πολλοί από τους τοπικούς γαλαξίες έχουν ραβδώσεις, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε έναν γαλαξία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχηματισμό και τη δομή των ραβδώσεων.

Οι δομές "φαντάσματα", τονίζουν τα ιδιαίτερα μοτίβα των τροχιών των άστρων στο κέντρο του γαλαξία NGC 1292, για να ξεχωρίζουν έντονα σε αυτή την ειδικά επεξεργασμένη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Κάνοντας λεπτομερείς παρατηρήσεις του γαλαξία στο υπέρυθρο φως, οι αστρονόμοι μπορούν να δώσουν έμφαση στις κρυφές λεπτομέρειες από την παράξενη δυναμική σε αυτό τον γαλαξία παραγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.