Μέγα έκλαμψη σε γειτονικό άστρο -Δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την πιο ισχυρή του Ήλιου!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα είναι οι λεγόμενες ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Ήλιου με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων.

Όταν τα σωματίδια αυτά φτάνουν στη Γη δημιουργούν φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα προκαλούν προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέγραψαν μια τέτοια έκλαμψη σε ένα γειτονικό άστρο και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα άστρα του δυαδικού συστήματος DG Canum Venaticorum που βρίσκεται σε απόσταση 60 ετών φωτός από εμάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA που την εντόπισαν η μέγα-έκλαμψη είχε ισχύ δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ισχυρότερης έκλαμψης που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ήλιο! Η μέγιστη θερμοκρασία της μέγα-έκλαμψης έφθασε τους 200 εκ. βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία 12 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που επικρατεί στο κέντρο του Ήλιου.

Το γεγονός που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την ανακάλυψη είναι ότι τα δύο άστρα του συστήματος είναι δύο ερυθροί νάνοι με μάζα 60% μικρότερη από εκείνη του Ήλιου το καθένα εξ αυτών.

Δείτε ένα βίντεο του εντυπωσιακού φαινομένου:

Πηγή: Το Βήμα science

2 σχόλια:

  1. Νικολοβιέννης Σπυρίδων11 Οκτωβρίου 2014 - 3:12 π.μ.

    Δῶστε τὴν δέουσα σημασία στὸ ἀναφερόμενο ἀστρικὸ γεγονός καὶ ὄχι στὶς ἑλληνικοῦρες -τύπου: "μέγα έκλαμψη"- ποὺ σοῦ βγάζουν... τὰ μάτια ἔξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικολοβιένης Σπυρίδων11 Οκτωβρίου 2014 - 3:14 π.μ.

    Δῶστε τὴν δέουσα σημασία στὸ ἀναφερόμενο ἀστρικὸ γεγονός καὶ ὄχι στὶς ἑλληνικοῦρες -τύπου: "μέγα έκλαμψη"- ποὺ σοῦ βγάζουν... τὰ μάτια ἔξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.