Η μουσική του Θεοδωράκη εμψυχώνει τη μάχη των Κούρδων στο Κομπάνι

Δύο κομμάτια από την αριστουργηματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά αποτελούν πηγή εμψύχωσης για τους Κούρδους μαχητές του Κομπάνι στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Σε βίντεο που δημιούργησαν Κούρδοι και δείχνει γυναίκες που μάχονται στην πολιορκούμενη πόλη η επένδυση ξεκινά με τον «Αντώνη» και συνεχίζει με το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Αντώνης» που λαμβάνει παγκόσμια διάσταση. Το 2001 οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας καταλαμβάνουν την Καμπούλ και εκδιώκουν τους Ταλιμπάν από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Οι κάτοικοι τους υποδέχονται με πανηγυρισμούς, τραγουδώντας με μία αυτοσχέδια «εκτέλεση» το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ο «Αντώνης» περιλαμβάνεται στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» και το «Ποιος δεν μιλά για τη λαμπρή» στο «Ένας Όμηρος».

Και τα δύο κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στο soundtrack της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ταινία είχε αποσπάσει σπουδαίες διακρίσεις, ενώ η μουσική του Θεοδωράκη είχε κερδίσει BAFTA στην αντίστοιχη κατηγορία.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.