Ο τυφώνας Φανφόν σάρωσε την Οκινάουα και απειλεί το Τόκιο

Το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, Χονσού, προσέγγισε τη Δευτέρα το πρωί ο ισχυρός τυφώνας Φανφόν, αφήνοντας πίσω του ένα νεκρό και τρεις αγνοούμενους και καθηλώνοντας στο έδαφος πάνω από 600 αεροσκάφη, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η έλευση του τυφώνα προκάλεσε επίσης την αναστολή των ερευνών στην κορυφή του όρους Οντάκε στην κεντρική Ιαπωνία, όπου πριν μια εβδομάδα μετά από μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άνθρωποι, ενώ άλλοι 12 που πιθανότατα παγιδεύτηκαν εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο τυφώνας, που πνέει με ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 198 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να αγγίξει την καρδιά του ιαπωνικού εδάφους και ειδικότερα το Τόκιο νωρίς το πρωί τοπική ώρα.

Ο τυφώνας που στις 5.00 π.μ. τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας της Κυριακής) βρισκόταν στην ακτή του Ειρηνικού, περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας, κινείται με ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις λόγω του κινδύνου από κατολισθήσεις, πλημμύρες, μεγάλα κύματα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και δυτική Ιαπωνία.

Όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες παρασύρθηκαν από μεγάλα κύματα ενώ τραβούσαν φωτογραφίες το απόγευμα της Κυριακής στο νησί της Οκινάουα. Το σώμα ενός εξ αυτών εντοπίστηκε αλλά οι άλλοι δυο εξακολουθούν να αγνοούνται. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης νοτιοδυτικά του Τόκιο αγνοείται και η τύχη ενός 21χρονου σέρφερ.

Συνολικά όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα ενώ οι αρχές συνέστησαν την εκκένωση 24.000 κατοικιών στις περιοχές όπου θα περάσει ο τυφώνας.

Η Ιαπωνία έχει πληγεί αυτό το καλοκαίρι από δύο ισχυρούς τυφώνες. Στις αρχές Αυγούστου, ο τυφώνας Χαλόνγκ προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων τον τραυματισμό δεκάδων ενώ επέφερε εκτεταμένες καταστροφές. Ένα μήνα νωρίτερα, οι νότιες περιοχές του αρχιπελάγους σαρώθηκαν από τον τυφώνα Νεογκούρι από το πέρασμα του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.