Η SpaceX θα χρησιμοποιεί ξανά τους πυραύλους της

Με σκοπό την μείωση του κόστους, η SpaceX κατασκευάζει μία πλατφόρμα προσγείωσης στον ωκεανό, η οποία θα επιτρέπει την εκ νέου χρήση των πυραύλων.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπορεί να γίνει η εκ νέου χρήση ενός πυραύλου εκτόξευσης κάποιου διαστημικού οχήματος, ενώ εκτιμάται ότι η νέα καινοτομία του Elon Musk θα μπορεί να μειώσει περίπου κατά 10 φορές το κόστος ενός διαστημικού ταξιδιού.

Μέχρι στιγμής, οι πύραυλοι της SpaceX χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα, μαζί με την αποστολή προμηθειών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η υπό κατασκευή πλατφόρμα της SpaceX έχει διαστάσεις 90×50 μέτρα και θα επιπλέει στη θάλασσα. Η εταιρεία φιλοδοξεί να προσγειώσει εκεί ένα μέρος του πυραύλου Falcon 9, κατά την επιστροφή του από το διάστημα, τον Δεκέμβριο του 2014. Οι πιθανότητες επιτυχίας που δίνει στο όλο εγχείρημα ο Elon Musk δεν ξεπερνούν το 50%.

Στα επόμενα χρόνια, η SpaceX καλείται να φέρει εις πέρας 12 αποστολές, με ορισμένες από αυτές να προβλέπουν την επαναχρησιμοποιήση πυραύλων, ενώ ο Elon Musk, έχει τη φιλοδοξία η εταιρεία του να καταφέρει να στείλει πυραύλους μέχρι και στον Άρη, εφόσον γίνει εφικτή η μείωση του κόστους ενός τόσο πολύπλοκου και πολυδάπανου ταξιδιού. Δεν σταματά να μας ενθουσιάζει αυτός ο οραματιστής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.