Τουλάχιστον 1.000 Ναζί κατάσκοποι είχαν προσληφθεί από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Χίλιους και πλέον Γερμανούς ναζιστές, χρησιμοποιούσαν ως κατασκόπους στον Ψυχρό Πόλεμο εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε έγγραφα κρατικών υπηρεσιών (CIA,FBA) που φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times.

Απόρρητα αρχεία έδειξαν ότι κρατικοί αξιωματούχοι όπως ο πρώην επικεφαλής του FBI Eντγκαρ Χούβερ και ο πρώην επικεφαλής της CIA, Άλεν Ντούλς, είχαν προσλάβει πρώην Ναζί ως πληροφοριοδότες στη μάχη κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η τακτική αυτή αποκαλύπτεται σε ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Eric Lichtblau των New York Times το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη.

«Η ευρεία χρησιμοποίηση των ναζιστών κατασκόπων έλαβε διαστάσεις στον ψυχρό πόλεμο και υποστηριζόταν από τους δυο τιτάνες των μυστικών υπηρεσιών της δεκαετίας του '50 -τον επί μεγάλο διάστημα αρχηγό του FBI Xούβερ και τον διευθυντή της CIA Ντάλες» γράφει η εφημερίδα. Μάλιστα τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα αποκαλύπτουν ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε τη σύλληψη ναζιστών οι οποίοι είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ παρενέβαινε κάποια μυστική υπηρεσία, σταματούσε κάθε ενέργεια...

Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ήταν πασίγνωστο από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν αξιωματούχους των χιτλερικών μυστικών υπηρεσιών και των Ες Ες ως κατασκόπους τους αλλά η Ουάσιγκτον το διέψευδε μονίμως.

Αξιωματικός των χιτλερικών Ες Ες, ο Οτο φον Μπόλσβιγκ, έμπιστος σύμβουλος του διαβόητου Αντολφ Αιχμαν, συγγραφέας Μεθοδολογίου για το πώς πρέπει να τρομοκρατούνται οι Εβραίοι, είχε το 1954 την κάλυψη προσωπικά του τότε αρχηγού του FBI και αδρανοποιήθηκε η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύλληψη του.

«Ένα απόρρητο έγγραφο του 1995 της CIA προς την επιτροπή για τις Πληροφορίες της αμερικανικής βουλής το οποίο τώρα δόθηκε σε δημοσιότητα ομολογεί ότι πρώην αξιωματούχοι ναζιστές "χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ως κατάσκοποι". Ωραιοποιώντας όσο είναι δυνατόν και αποκρύπτοντας τα στοιχεία ότι πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες πολέμου το έγγραφο θέλει την CIA να "νίπτει τας χείρας της". Η Υπηρεσία, γράφει, «δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τη δράση [αυτών των ναζιστών] κατά τον πόλεμο».

Το 1994 το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμαζόταν να παραπέμψει σε δική κάποιον συνεργάτη των Ναζιστών ονόματι Αλεξάντρας Λιλέικις, εναντίον του οποίου υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχειά της CIA ότι με διαταγή του εκτελέστηκαν με πολυβόλο 60.000 Εβραίοι στη Λιθουανία. «Εργαζόταν με την Γκεστάπο στη διάρκεια του πολέμου και πιθανότατα ευθύνεται για την εκτέλεση των Εβραίων στη Βίλνα» γράφει οι φάκελος του της CIA.

Παρ' όλα αυτά η CIA εμπόδισε κάθε ενέργεια εναντίον του. Τον είχε στρατολογήσει το 1952 για κατάσκοπο στην τότε Ανατολική Γερμανία με μισθό 1.700 δολάρια το χρόνο (εκείνης της εποχής) και δυο χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στην Αμερική, πάντοτε στην υπηρεσία της CIA.

1 σχόλιο:

Από το Blogger.