Αμφίπολη: Δύσκολη η σύγκριση των οστών του νεκρού με του Φιλίππου -Σε οκτώ μήνες τα ανθρωπολογικά ευρήματα

Τουλάχιστον οχτώ μήνες θα χρειαστούν για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού, στον τάφο της Αμφίπολης.

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε πως το υπουργείο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ποια ομάδα ειδικών θα αναθέσει την εργασία εξέτασης του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο, ενώ έκανε γνωστό ότι η πανεπιστημιακή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ασχολείται με τη Βεργίνα συζητά να γίνει εξέταση DNA στα οστά του Φιλίππου.

"Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει επισκέψιμο το μνημείο στην Αμφίπολη", είπε, αποφεύγοντας να κάνει εκτίμηση, σε ποιον μπορεί να ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε κάτω από τον τρίτο θάλαμο,

Όπως είπε, προτιμά "να μείνουμε στα δεδομένα και πρέπει να γίνουν οι έρευνες για να δούμε αν θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την ταυτοποίηση του όποιου νεκρού".

Ακόμη, αναφερόμενη στην ανασκαφή, είπε ότι εν μέρει η δουλειά στο πεδίο τελείωσε, αλλά πλέον η πολλή δουλειά έχει να κάνει με την μελέτη και την αξιολόγηση των ευρημάτων.

Προσέθεσε όμως ότι αυτή η διαδικασία θα είναι δύσκολη, αφενός γιατί τα οστά είμαι καμένα (κατά το τελετουργικό της εποχής στη Μακεδονία) και αφετέρου οι επιστήμονες καθότι πριν από 50 χρόνια όποτε και βρέθηκε η λάρνακα του Φιλίππου δεν μπορούσαν να έχουν την ίδια μέριμνα για το ανθρωπολογικό υλικό, με συνέπεια να έχουν πιάσει πολλά χέρια τα οστά και να έχουν μεταφερθεί σε πολλά εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.