Δείτε ζωντανά την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67Ρ

Το μητρικό μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που έχει ήδη πλησιάσει τον κομήτη - στόχο πρόκειται να απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος - εργαστήριο, Φιλέας (Philae) που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον εν κινήσει 67Ρ / Τσουριούμοφ / Γκερασιμένκο

Η αποστολή, για την προετοιμασία της οποίας χρειάστηκαν δύο δεκαετίες, είναι δύσκολη και η έκβαση του παράτολμου εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δεν είναι καθόλου ομαλή και οι υπεύθυνοι της αποστολής (μετά από κοπιώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο δύσκολη λύση -την τοποθεσία «Αγκιλκία» - όμως η επιτυχία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι.

Ο κομήτης φέρει το όνομα δύο ουκρανών αστρονόμων, οι οποίοι τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969. 

Οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει ως τώρα η «Ροζέτα», η οποία έφθασε στον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο στις 6 Αυγούστου φέτος, δείχνουν ότι ο κομήτης, συνολικού μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, έχει περίεργο σχήμα, αποτελούμενος από δύο ξεχωριστούς «λοβούς» ενωμένους μεταξύ τους με ένα λεπτό «λαιμό».

Έχει πολύ σκούρο χρώμα, εκλύει αέρια και στην επιφάνειά είναι βραχώδεις. Γεγονός το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς διότι καθιστά την προσεδάφιση ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

Ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών Φιλέα από το τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα» (που είχε εκτοξευτεί το 2004) θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τετάρτης και ενώ θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Ο Φιλέας θα αρχίσει να κατεβαίνει αργά και, αν όλα πάνε καλά, η προσεδάφιση στον κομήτη 67Ρ
θα γίνει μετά από επτά ώρες, δηλαδή στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που θα επιβεβαιώνει την επιτυχία, θα φθάσει στη Γη μετά από μισή ώρα.

Πενήντα εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, καθώς και προσωπικό 200 ατόμων, συνέβαλαν για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη αποστολή. Η όλη επιχείρηση, που έχει κοστίσει ως τώρα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατευθύνεται από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αν αποτύχει η πρώτη προσπάθεια, θα γίνει μια δεύτερη απόπειρα προσεδάφισης σε λίγες εβδομάδες. Οι μηχανικοί της αποστολής δίνουν 70% πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.