Εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελληνική πόλη Ζεύγμα

Εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτά ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, στην αρχαία Ελληνική πόλη Ζεύγμα στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Η πόλη είναι των ελληνιστικών χρόνων και την ίδρυσε ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Μακεδόνας στρατηγός Σέλευκος Νικάτωρ (εξ ου και η δυναστεία των Σελευκιδών), περίπου το 300 μ.Χ..

Η Ζεύγμα είναι κατά 80% βυθισμένη καθώς παρά τις διαμαρτυρίες, κατακλύστηκε από τα νερά τεχνητής λίμνης, από το φράγμα Μπιρετσίκ.

Τα κομψοτεχνήματα τα οποία ανακαλύφθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, ανάγονται στον 2ο μ.Χ αιώνα. Πρόκειται για μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, που απεικονίζουν τις Μούσες και τον Ωκεανό,

Στο ψηφιδωτό με τις Μούσες, το όνομα της καθεμιάς είναι γραμμένο στα ελληνικά, καθώς η ελληνιστική κοινή ήταν η διεθνής γλώσσα της εποχής.

Το ένα ψηφιδωτό, που παριστά τις εννέα Μούσες, σε πορτρέτα, κοσμούσε μεγάλο δωμάτιο στο σπίτι που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει «Οίκο των Μουσών», λόγω της ιδιαίτερης φινέτσας στα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στον διάκοσμό του.

Στο κέντρο εικονίζεται η Καλλιόπη και γύρω της οι αδερφές της. Κατά τον Ησίοδο η Καλλιόπη ήταν η μεγαλύτερη και ευγενέστερη από τις 9 Μούσες, προστάτης της Επικής Ποίησης και της Ρητορικής, καθώς και όλων των Καλών Τεχνών (Καλλιέπουσα), άρα η επιλογή της στο κέντρο της σύνθεσης δεν είναι παράξενη.

Το δεύτερο ψηφιδωτό παριστά τον Ωκεανό και την Τιθύ και είναι ωραιότερο από ένα άλλο με παρόμοια σύνθεση που έχει βρεθεί σε διαφορετικό χώρο. Η ζωηρότητα των μορφών, η ομορφιά τους και τα θαυμάσια χρώματα εντυπωσιάζουν. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κατασκευασμένες γυάλινες ψηφίδες. Το τρίτο είναι μικρότερων διαστάσεων και παριστά νεαρό άνδρα.

Στην ξενάγηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι παρουσιάζοντας τα ευρήματα στον Τύπο, τα ψηφιδωτά αναφέρονται ως «ρωμαϊκά».

Συμφώνα με την hurriyetdailynews οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αρχαία πόλη Ζεύγμα είχε περί τα 2 με 3 χιλιάδες σπίτια, εκ των οποίων τα 25 παραμένουν κάτω από το νερό. Οι ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει από το 2007 αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.

Πηγή: iefimerida.gr

4 σχόλια:


 1. Τα ξήλωσαν οι βάρβαροι και τα μετέφεραν στα μουσεία τους λες και ήταν χαλιά
  αλλά δεν μπορούν να τα οικειοποιηθούν γιατί αυτά τα αριστουργήματα δείχνουν και γράφουν Ελλάδα
  το απύθμενο μίσος τους για τον Ελληνισμό είναι τόσο που παρότι Ελληνικά τα θέματα και τα μοτίβα που απεικονίζουν αυτοί τα ονομάζουν Ρωμαϊκά
  και οι γελοίοι ηγέτες των νεογραικύλων κάνουν κουμπαριές και μουσεία κεμάλ
  Αλήθεια γιατί ο κατεστραμμένος εγκέφαλος των νεοελλήνων καλλιτεχνών τώρα φτιάχνει «σύγχρονες» και «μοδάτες» καρικατούρες; Θα τις θαυμάζουν άραγε στο μέλλον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Dropis tous !!! Gaidouria oso kai na prospathisoun then.boroun na kripsoun tin ellada tous kaiei akous eki poman !!!

   Διαγραφή
 2. ΕΣΥ ΜΕ ΤΑ ΓΚΡΙΚΛΙΚΣ ΤΗΝ ΚΡΥΒΕΙΣ ΟΜΩΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Dropis tous !!! Gaidouria oso kai na prospathisoun then.boroun na kripsoun tin ellada tous kaiei akous eki poman !!!

  Βρίζεις τους αλλους αλλά γιατί δεν το γραφεις Ελληνικά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.