Η Κινέζικη μούμια που γέρασε μέσα σε λίγες ώρες! [Εικόνες]

Προβληματισμό προκαλεί στους Κινέζους αρχαιολόγους η ανακάλυψη ταφικού χώρου ηλικίας 300 ετών όπου εντοπίστηκαν τρεις νεκροί. Από τους δύο είχαν πλέον απομείνει μόνο οι σκελετοί ενώ ο τρίτος ήταν πολύ καλά διατηρημένος!

Το φέρετρο ανοίχτηκε κι έτσι οι επιστήμονες είδαν το πρόσωπο του άνδρα που δεν είχε αποσυντεθεί. Ωστόσο λίγες ώρες μετά το δέρμα του προσώπου έγινε μαύρο και το σώμα, που επίσης ήταν μαύρο, άρχισε να αναδίνει μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Τα λείψανα έχουν μεταφερθεί για μελέτη στο πανεπιστήμιο ενώ εκτιμάται πως το σώμα είναι της εποχής της δυναστείας των Qing.

Η ανακάλυψη έγινε στις 10 Οκτωβρίου στην περιοχή Xiangcheng της επαρχίας Henan στην κεντρική Κίνα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Σύμφωνα με τον Δρ Lukas Nickel, ειδικό της κινεζικής τέχνης και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου τόνισε πως πολλές φορές η διατήρηση των σωμάτων δεν γινόταν από πρόθεση.

«Οι Κινέζοι δεν είχαν κάποια διαδικασία για να διατηρήσουν το σώμα, όπως ξέρουμε για την αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα. Ωστόσο επιχειρούσαν να προστατεύσουν το σώμα με την ταφή καθώς, στα πρώιμα χρόνια, πίστευαν πως ο νεκρός συνέχιζε να ζει μέσα στον τάφο», εξήγησε.

Υπάρχουν περιπτώσεις διατήρησης σωμάτων της δυναστείας Qing χάρη στις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της ταφής.

Αυτή τη φορά είναι πιθανό το σώμα να είχε τοποθετηθεί στο φέρετρο και να είχε στη συνέχεια καλυφθεί με κάρβουνο με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηριδίων.

Έτσι, σημείωσε ο Nickel, μπορεί να εξηγείται και το ότι μόλις ο αέρας έφτασε στη σορό, όταν το φέρετρο άνοιξε, το δέρμα μαύρισε και έγινε γρήγορα η αποσύνθεσή του.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Dong Hsiung τα ρούχα δείχνουν πως επρόκειτο για ανώτατο αξιωματούχο των πρώτων χρόνων της δυναστείας.

Παρόμοια περίπτωση η 700 ετών μούμια που βρέθηκε στην πόλη Taizhou, στην επαρχία Jiangsu το 2011

Η μούμια, που βρέθηκε το 2011, φορούσε την παραδοσιακή φορεσιά της δυναστείας Μινγκ, και στο φέρετρο ήταν οστά, κεραμικά, αρχαία κείμενα και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.